Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2022.

Nobelpristagare i fysiologi eller medicin 2022: Svante Pääbo. Foto: Youtube @NobelPrize

5 frågor till Elham Rostami om årets Nobelpris i fysiologi eller medicin


Svante Pääbo får 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Elham B. Rostami, docent i neurokirurgi vid Uppsala universitet och ledamot i Sveriges unga akademi, svarar på 5 frågor om årets pris.

Pressmeddelande: Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SVT Tillkännagivandet av Nobelpriset i fysiologi eller medicin, med Elham Rostami Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elham Rostami och Gustav Källstrand i Svt:s Nobelstudio.

1. Relaterar ditt fält till årets pris?

Inom vår forskning med COVID-19 och neurologiska komplikationer så försöker vi förstå varför vissa drabbas av neurologiska komplikationer och Svante Pääbos forskning har bland annat visat att vi har ärvt gener från neandertalare som skyddar mot svåra komplikationer men också gener som gör oss sjukare. Vi har säkert gener från neandertalare som påverkar hur vår hjärna reagerar på traumatiska hjärnskador, något för oss att titta närmare på. 

2. Vad tycker du om Nobelförsamlingens val?

Fantastiskt! Jag blev så otroligt glad. Priset är rätt på många nivåer.

3. Är det något tidigare medicinpris som du tycker är extra intressant och varför?

Flera! Men medicinpristagaren 1986, den italienska neurobiologen Rita Levi-Montalcinis forskning om hur våra nervceller utvecklas och påverkas av en skada samt upptäckten om tillväxtfaktorer och deras roll i dessa processer. Hon hade också en fascinerande livshistoria, en judisk kvinna som överlevde Mussolinis Italien och som kom att tilldelas Nobelpriset.

4. Är det något du tycker är värdigt ett Nobelpris som ännu inte fått det?

Här har jag flera, Katalin Karikó och Drew Weissman för mRNA-vaccinerna, ett klart Nobelpris i linje med Alfred Nobels testamente. Fler på min lista är till exempel Franz-Ulrich Hartl and Arthur L. Horwich för deras forskning kring så kallade chaperoner och deras roll i neurodegenerativa sjukdomar. Mary-Claire King, denna fantastiska kvinna som upptäckte genen BRCA1 och 2, samt hennes studie om att vi människor delar 99 % av vårt DNA med schimpanserna, och så männen bakom vår förståelse av hur våra gener och deras uttryck påverkas av miljön, David Allis och Michael Grunstein. Svårt att välja!

5. Vad har årets pris för betydelse?

Betydelsen är enorm eftersom det berör inte bara vår fysiologi i grunden men även hela vår existens och essens. Det hjälper oss att svara på frågor som: vilket är vårt ursprung, och vad är det som gör oss människor unika?

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm