2 oktober 2017
Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet, svarar på 5 frågor om årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.
Mia Phillipson Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi
Mia Phillipson kommenterar Nobeloffentliggörandet i Expressen/DI TV
Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin rör grundläggande cellulära funktioner som anpassar organismen för dygnets olika faser. Detta är viktigt för alla biologiska system, även de jag studerar. Vi vet exempelvis vad som händer med vårt immunsystem om denna dygnsrytm rubbas och vi inte sover: vi blir mycket mer känsliga för bakteriella infektioner.
Jag tycker det är roligt att Nobelförsamlingen uppmärksammar grundforskning, och kul att det var så otippat!
Mitt favoritpris all time är det från 1908 då Ilya Mechnikov och Paul Ehrlich belönades för sina upptäckter om immunsystemets celler. Tillsammans med många andra laboratorier håller idag mitt labb på att förstå immunsystemets alla olika funktioner. Jag och en före detta doktorand har till och med döpt ett företag till Ilya Mechnikovs minne (Ilya Pharma ), då företaget utvecklar läkemedel för sårläkning genom att dra nytta av immunsystemets läkande förmåga.
Ja, självklart. Det finns många upptäckter som förtjänar att uppmärksammas! Vissa kommer säkert att tilldelas Nobelpris inom snar framtid, men ibland hinner personerna bakom dö och då går det ju inte. Att vi idag kan rädda barn som föds efter drygt halva graviditetens fulla längd är ju fantastiskt och detta bygger på grundforskning som senare tagits till kliniken. Men denna translationella process tar lång tid, och då faller det hela på vår begränsade livslängd; de duktiga forskarna hinner gå ur tiden.
Årets pris har stor betydelse för alla biologiska system. Att vi är olika förberedda på att tackla olika utmaningar vid olika tidpunkter på dygnet är lite obehagligt att tänka på när vi reser över tidzoner och effektiviserar samhället att fungera likadant dygnet om.
Mer information
Jens Hjerling Leffler kommenterar offentliggörandet i SVT
5 frågor om Nobelpriset i fysik till Maria Tenje
5 frågor om Nobelpriset i kemi till Sebastian Westenhoff
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.