Akademins ledamöter Sanna Koskiniemi, forskare inom mikrobiologi vid Uppsala universitet och Anna Rising, forskare inom veterinärmedicinsk biokemi vid Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet, svarar på 5 frågor om Nobelpriset i kemi. Årets pris belönar Frances H. Arnold, California Institute of Technology, Pasadena, USA, med ena hälften ”för riktad evolution av enzymer” och med andra hälften gemensamt till George P. Smith, University of Missouri, Columbia, USA och Sir Gregory P. Winter, MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Storbritannien ”för fagdisplay av peptider och antikroppar”.

Anna Rising, Sanna Koskiniemi och Victoria Dyring/SVT

Anna Rising och Sanna Koskiniemi kommenterade tillkännagivandet i Nobelstudion hos SVT med programledare Victoria Dyring. (Klicka för större bild)

Inte direkt, men vi har säkert använt antikroppar som tagits fram på detta sätt vid något tillfälle.

Årets pris är verkligen roligt i och med att det utnyttjar naturens eget sätt att förbättra proteiners funktion. Genom att skynda på evolutionen kan man effektivt ta fram allt från nya läkemedel till miljövänligare bränslen.

GFP proteinet som fick kemipriset 2008 har haft enorm betydelse för min (Sanna Koskiniemis) forskning. Utan den skulle vi inte kunna se hur olika celler gör olika saker samtidigt.

CRISPR är ett nyckelverktyg i biologisk forskning och förtjänar definitivt ett pris.

Det här har en stor betydelse redan idag och kommer nog bara bli större i framtiden. Teknikerna har redan använts till bland annat att ta fram fungerande läkemedel mot cancer och autoimmuna sjukdomar till effektivare tvättmedel.

Mer information

Nobelpriset i kemi 2018

Populärvetenskaplig information om kemipriset 2018

Dela artikel

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Stiftelsen för Sveriges unga akademi, orgnr. 802477-9483 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser