4 oktober 2017
Sebastian Westenhoff, professor i biofysikalisk kemi vid Göteborgs universitet svarar på 5 frågor om årets Nobelpris i kemi.
Sebastian Westenhoff Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi
Absolut! Nobelpriset gick till tekniken som gör att vi kan se enzymers atomer. Min forskning handlar om att filma hur atomerna beter sig när ett enzym arbetar. Vi kan tänka oss att kemiprisets teknik kan avbilda alla delar i en bil, och i min forskning försöker vi förstå nu hur bilen fungerar när den åker.
Det var ett bra val tycker jag. Det var många forskare som bidrog till framgången och urvalet kan inte ha varit lätt.
Jag har alltid tyckt om priser där konceptuella upptäckter belönas. Kemipriset 2014 är spännande, för pristagarna hade inte bara utvecklat ett mikroskop med mycket hög upplösning, de fick också utveckla helt nya koncept för att bryta sig genom ljusets diffraktionsbarriär.
Jag tycker kommittén gör ett utmärkt jobb, och de följer Alfred Nobels testamente, men ett område som jag personligen tycker är spännande är det så kallade ”optogenetik”, där enzymer används för att kontrollera hjärnströmmar och andra mekanismer på cellnivå med ljusblixter.
Priset lyfter inte bara fram enskilda forskare, men hela kemiämnet och forskningen i sig blir synligt i debatten. Det är positivt framför allt i en tid där faktaresistens sprider sig.
Mer information
Sanna Koskiniemi kommenterar offentliggörandet i SVT
Erik Lindahl kommenterar offentliggörandet i DI/Expressen TV
5 frågor om Nobelpriset i fysiologi eller medicin till Mia Phillipson
5 frågor om Nobelpriset i fysik till Maria Tenje
5 frågor om Nobels Fredspris till Staffan I. Lindberg
5 frågor om Ekonomipriset till Anna Dreber Almenberg
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.