23 november 2017
Akademimötet den 21–22 november hölls i Bryssel för att möjliggöra studiebesök och möten med koppling till EU och kommande ramprogram för forskning och innovation (FP).
Guidad tur på Royal Museum of Fine Arts: ordf. Kristian Pietras, Robert Lagerström, KirstenKraiberg Knudsen, Anna Rising, Alexandre Antonelli, David Håkansson. Foto: Sveriges unga akademi
Första dagen mötte vi Ana Beramendi och Dan Andrée från Vetenskapsrådets och Vinnovas gemensamma kontor i Bryssel. De gav oss en gedigen grundkurs i hur EU fungerar och hur den gemensamma agendan för forskningspolitik tas fram. Den kunskapen kommer att vara ovärderlig när akademin nu arbetar fram ett inspel till EU-kommissionens öppna konsultation om ramprogrammet FP9. Andra dagen besökte vi Europeiska forskningsrådet (ERC) där Pablo Amor (direktör för ERC Executive Agency) och Anna Lönnroth (chef för enheten för livsvetenskaper vid ERC) tog emot akademin och berättade om ERC:s arbete. Vi hade bland annat spännande diskussioner om hur ERC arbetar med jämställdhetsfrågor och förebyggande av omedvetet bias (unconsious bias) hos granskarna. Ett guidat besök på Royal Museum of Fine Arts hanns också med.
1. Studiebesök ERC. Foto: Magnus Jonsson 2. Magnus Jonsson och Steffi Burchardt Foto: Steffi Burchardt 3. Dan Andrée från Vinnova berättar om Horizon 2020 och FP9. Foto: Robert Lagerström
1. Akademin lär sig mer om EU, Horizon 2020 och FP9. Foto: Dan Andrée 2. Besök vid Jonge Akademies möte Foto: Sveriges unga akademi 3. Måltid tillsammans med Jonge Academie Foto: Steffi Burchardt
I samband med mötet i Bryssel bjöd vi in vår systerakademi Jonge Academie i Belgien att vara med under de vetenskapliga och sociala delarna och hade då förmånen att gästas av flera av deras ledamöter. Det blev givande diskussioner om bland annat utmaningar för unga forskare att göra karriär, hur unga akademier kan bidra i samhällsdebatten, och om hur vi bygger upp alumninätverk för ledamöter som slutat i akademin. Den unga akademin in Belgien är ungefär jämnårig med oss och det fanns stora likheter mellan våra verksamheter.
Av en lycklig slump så höll Jonge Academie sitt höstmöte dagarna efter vårt och därför stannade ledamoten Katarina Wadstein MacLeod och vd Anna Wetterbom kvar en extra dag för att besöka deras möte. De fick bland annat spela Expedition Mundus på flamländska och vara med i akademins gruppdiskussioner om internationalisering och jämställdhet. Jonge Academie var mycket intresserade av att höra hur vi i Sverige använder spelet i vårt utåtriktade arbete. I motsats till Jonge Akademi är ledamöter i Sveriges unga akademi oftast spelledare och kan då följa upp spelet med gruppdiskussioner om forskning och att vara forskare.
En och annan belgisk våffla och öl (men ingen brysselkål) slank också ner.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.