31 januari 2018
I oktober började nya regler för så kallade meriteringsanställningar gälla, ett positivt steg som akademin argumenterat för, men hur det ska gå till är lämnat därhän. Sveriges unga akademi föreslår nu en tydlig och nationellt harmoniserad process med förhoppningen att lärosätena kan enas om en gemensam väg för hur utvärdering och befordran av universitetslektorer ska ske.
Mia Phillipson, forskningspolitisk talesperson Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi
Läs debattartikeln på Tidningen Curie
– Om vi inte har ett konkret sätt att implementera de efterlängtade reglerna riskerar förändringen i högskoleförordningen bli en pappersprodukt. Vi tar upp stafettpinnen igen här och hoppas bidra till en mer robust och transparent process, nationellt och för alla ämnesområden, säger akademins forskningspolitiska talesperson Mia Phillipson.
I akademins förslag klargörs ansvarsfördelning på olika nivåer och behovet av tydliga kriterier för forsknings- och undervisningskvalitet samt akademiskt ledarskap. Det understryks att sakkunniga ska krävas och att dessa ska utses på fakultetsnivå eller högre.
Schematisk skiss av den föreslagna processen för att utvärdera biträdande universitetslektorer inför eventuell befordran (klicka för pdf, öppnas i nytt fönster). Bild: Sveriges unga akademi
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.