1 september 2020
Sveriges unga akademi har lämnat remissvar angående promemorian Ändringar i högskolelagen för att främja den akademiska friheten och tydliggöra lärosätenas roll för det livslånga lärandet. Akademin välkomnar att regeringen uppmärksammar vikten av att värna den akademiska friheten och slå vakt om forskning och högre utbildning.
Akademisk frihet är en grundläggande akademisk princip och en förutsättning för fri forskning av hög kvalitet. Akademin är därför mycket positiv till och tillstyrker förslaget att den akademiska friheten som allmän princip ska främjas och värnas i högskolornas verksamhet.
Det är bra att ministern uppmärksammar den akademiska friheten. Det är ett viktigt ställningstagande, även om det fortfarande är något oklart vad det kommer innebära i praktiken. Akademisk frihet är en hjärtefråga för Sveriges unga akademi som kommer diskuteras vidare på det kommande webinarium som vi anordnar med Rifo, säger Sanna Koskiniemi, ordförande i Sveriges unga akademi.
Regeringen föreslår också att det i högskolelagen införs en bestämmelse om att högskolorna i sin verksamhet ska främja det livslånga lärandet. Sveriges unga akademi ser med viss oro på detta, då ett ökat fokus på fortbildning, vidareutbildning och karriärväxling för yrkesverksamma riskerar utarma resurserna för utbildning. För att lärosätena på ett bra sätt ska kunna bidra till det livslånga lärandet är det viktigt att motsvarande finansiering tillförs i utbildningssystemet, så att inte lärosätens resurser dräneras och övrig utbildning blir lidande.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.