28 oktober 2021
I veckan var det äntligen dags för uppstart av den sjunde omgången av nätverksprogrammet med riksdagsledamöter och forskare. 10 förväntansfulla akademiledamöter samlades i riksdagen för ett fullspäckat program. Under två dagar fick de bland annat ta del av hur det politiska arbetet går till, gå på studiebesök i ett partikansli och delta i spännande diskussioner med riksdagsledamöter.
Forskare och riksdagsledamöter på plats i riksdagen för nätverksprogrammet. Från vänster: Frida Bender, Jakob Nordström, Karolina Skog, Tobias Andersson, Christian Ohm, Sverker Lundin, Helena Gellerman, Ola Möller, Staffan Eklöf, Sebastian Westenhoff, Mathias Osvath, Phillipe Tassin, Ronnie Berntsson, Mathias Tegnér, Sofia Lodén, Lina Nordquist, Ilona Szatmári Waldau, Johan Rockberg, Johan Zelano, Marie-Louise Hänel Sandström och Ellen Bushell. Foto: SUA/Rifo
Efter att, på grund av pandemin, ha skjutits upp i flera omgångar var det nu äntligen dags för den sjunde omgången av nätverksprogrammet för forskare och riksdagsledamöter som SUA arrangerar tillsammans med Sällskapet riksdagsledamöter och forskare, Rifo. Programmet är ett tillfälle för forskare och politiker att ta del av varandras vardag och att skapa nätverk och en ökad förståelse mellan riksdagsledamöter och forskarsamhället.
Inom nätverksprogrammet paras en riksdagsledamot ihop med en forskare och får följa varandra under en vanlig arbetsdag i riksdagen respektive på lärosätet. Genom programmet får forskarna en unik inblick i politikens villkor och politikerna får en ökad förståelse för den vetenskapliga forskningsprocessen, inblick i aktuell forskning och forskarnas vardag.
1.Sverker Lundin (vd), Johan Rockberg och Sofia Lodén. 2. Christian Ohm överlämnar ett ex av Forskardrömmar. 3. Rifo:s Lars Eriksson guidar i riksdagshuset. Foto: SUA (Klicka för större bilder)
Årets upplaga inleddes med samling för SUA-ledamöterna i riksdagen. Första programpunkten var en guidad rundtur i riksdagens lokaler som avslutades med ett studiebesök i Riksdagsbiblioteket. Här passade SUA på att komplettera den gedigna samlingen med ett exemplar av Forskardrömmar – Berättelser för nyfikna barn.
Därefter möttes nätverksparen för lunch och akademiledamöterna fick chans att följa med och ”skugga” sin riksdagsledamot i arbetet. Ett mycket uppskattat inslag. Innan dagen avslutades med gemensam middag fick akademiledamöterna också delta vid votering i kammaren – en mycket spännande (och oväntat komplicerad) procedur.
1. Från vänster: Lina Nordqvist (L), Sebastian Westenhoff (ordf. SUA) och Marie-Louise Hänel Sandström (M), Ellen Bushell (SUA). 2. Statsminsterns frågestund i kammaren. 3. Sofia Lodén (SUA) och Mathias Tegnér (S). Foto: SUA (Klicka för större bilder)
Under dag två fick deltagarna träffa Kalina Lindahl, utredningsråd på Riksdagens utredningstjänst, göra studiebesök på Moderaternas partikansli, en presentation av Riksdagens Utvärderings- och forskningssekretariat av Lars Eriksson och diskutera utskottens verksamhet tillsammans med utskottsråd Mikael Pyka. Programmet avslutades med att ledamöterna fick vara med vid Statsministerns frågestund i kammaren. Den allra sista med statsminister Stefan Löfven.
I nästa steg är det riksdagsledamöternas tur att besöka akademins forskare som arrangerar ett program på sina universitet runtom i landet.
Johan Rockberg, professor i antikroppsteknologi och riktad evolution vid Kungliga Tekniska högskolan och Lina Nordquist, L
Philippe Tassin, docent i fysik vid Chalmers tekniska högskola och Ola Möller, S
Christian Ohm, forskare inom experimentell partikelfysik vid Kungliga Tekniska högskolan och Rasmus Ling, MP
Frida Bender, docent i meteorologi vid Stockholms universitet och Helena Gellerman, L
Ronnie Berntsson, docent i medicinsk kemi och biofysik vid Umeå universitet och Karolina Skog, MP
Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet och Staffan Eklöf, SD
Jakob Nordström, lektor i datavetenskap vid Köpenhamns universitet, professor i datavetenskap vid Lunds universitet och Tobias Andersson, SD
Sofia Lodén, docent i franska vid Stockholms universitet och Mathias Tegnér, S
Johan Zelano, docent i neurologi vid Sahlgrenska akademin Göteborgs universitet och Ilona Szatmári Waldau, V
Ellen Bushell, forskare i parasitologi vid MIMS, Umeå universitet och Marie-Louise Hänel Sandström, M
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.