31 augusti 2021
Sveriges unga akademis årsberättelse för 2020–2021, SUA:s tionde år, har anlänt. Årsberättelsen sammanfattar allt SUA gjort under året. Den innehåller även ett utvik med en tidslinje över SUA:s hela livstid så här långt, och kommentarer från samtliga ordföranden genom åren.
Omslagsbild: Steffi Burchardt vid ett akademimöte, till vänster i bild syns Pontus Nordenfelt och till höger SUA:s ordförande under verksamhetsåret Sanna Koskiniemi. Foto: Anna Kjellström/SUA Klicka för större bild.
Läs årsberättelsen
Äntligen är sommaren här, med spirande glädje inför avslutningsfestligheter i luften. Så även för Sveriges unga akademi som firar sin årsdag i slutet på maj med kalas och ledamotsbyte, där dock det senare fått skjutas på till hösten i år på grund av pandemin. Ett naturligt inslag i dessa avslutningstider är att titta tillbaka på året och se vad man åstadkommit. I år får vi konstatera att alla av våra högt ställda förväntningar på året inte infriats. Vi kom till exempel aldrig iväg för att besöka andra akademier i Europa som planerat. Inte heller blev det något stort releaseparty för barnboken som vi släppte i våras eller fysiska besök på Sveriges olika lärosäten med BUL-rapporten.
Istället har vi träffats över Zoom, med lärosätesledningar och med oväntat många unga akademier i Europa där vi berättat om hur barnboken kom till då flera akademier är intresserade av att starta liknande projekt i sina länder. Vi har också besökt skolklasser och pratat om forskning och vem som kan bli forskare och deltagit i den digitala versionen av Vetenskapsfestivalen där vi träffade över 500 barn. Ett genomgående tema är just att vi genom årets digitala versioner av aktiviteter har nått ut till mångdubbelt fler än tidigare, inte bara till barn utan även vid våra olika webbinarier där vi berört allt från akademisk frihet till kreativitet. Dessutom har uppslutningen på våra akademimöten slagit alla tidigare rekord, nya aktiviteter är på gång och idéer bubblar som aldrig förr.
På det avslutande akademimötet i april hade vi temat hur man som forskare på ett bra sätt tar plats i den offentliga debatten. Ett annat rekord som nämligen slagits under det senaste året måste ha varit mängden forskare som synts i media. Men viktigt för oss forskare är att komma ihåg att bara uttala oss som experter inom vår kompetens. För det är just där som vi vet mer än andra och våra kunskaper kan ha avgörande betydelse för beslutsfattare. Men eftersom varje forskare bara besitter en rätt smal kompetens måste vi göra det enkelt för alla forskare att delta i TV, tidningar och radio, så att det är rätt person med rätt kompetens som uttalar sig vid rätt tillfälle. För bara när vi pratar om just det vi kan bäst, förtjänar vårt professionella omdöme allmänhetens tillit.
Det har varit ett annorlunda år som krävt ständig omplanering, förmåga att tänka snabbt och utanför boxen. Så nu tar jag som ordförande examen från skolan Sveriges unga akademi, lite kunnigare, lite starkare och ännu mer inspirerad att åstadkomma förändring när och där det behövs. Ibland blir det kanske inte som man har tänkt sig, men det gör inget, för om man flyttar fokus från att ha berövats möjlighet att plocka russinen ur kakan till att göra vin av druvorna istället, så blir det kalas oavsett.
Sanna Koskiniemi
Ordförande 2020/2021
Sveriges unga akademi
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.