12 oktober 2015
Vi ägnade en hel, spännande dag åt olika aspekter av robotisering och automatisering. Vi pratade om självlärande robotar, om robotar i vården, industrin och journalistiken, om vem som har ansvar när en robot gör fel, om vad som kan hända om allt färre arbeten behöver utföras av människor. Automatiserade jobb debatterades hett och olika möjligheter presenterades.
Se Dani Kragics presentation från Robotdagen i UR.
Sveriges unga akademis Danica Kragic Jensfelt, professor i robotik vid KTH, inledde Robotdagen med robotikens bakgrund, historia och den senaste utvecklingen på området. Ledamot Gustaf Arrhenius, vd vid Institutet för Framtidsstudier var värd och moderator för Robotdagen tillsammans med Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning&Framsteg och Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete. Gabriel Skantze, docent i talteknologi vid KTH, var på plats och demonstrerade sitt projekt Furhat, roboten som kan prata. Furhat utmanade besökare med quiz.
Anders Sandberg Foto: Anna Kjellström
Anders Sandberg, forskare vid Future of Humanity Institute, University of Oxford, pratade om artificiell intelligens och om roboten kommer att bli smartare än människan? Hur ska vi agera om en superintelligens tar över jorden? Anders Sandberg gjorde tankeexperimentet med vad som händer om superintelligensen inledningsvis programmerats för att tillverka gem. Han diskuterade också vilka beslut robotar ska programmeras att ta i vilka situationer? Hur ska till exempel en självkörande bil bestämma när det råder en värdekonflikt? Vems är ansvaret? Kan en robot fatta moraliska och etiska beslut?
Maja Fjaestad, statssekreterare hos ministern för strategi- och framtidsfrågor, talade om digitaliseringens demokratiserande funktion. Som exempel tog hon möjligheten att via smartphones och appar starta företag, oavsett var du bor i världen. I mindre demokratiserade länder har teknikutvecklingen varit viktig då människor har fått tillgång till utbildning, upplysning och nyheter via internet.
1. Gustaf Arrhenius och Danica Kragic Jensfelt 2. Maja Fjaestad 3. Gabriel Skantze med ”Furhat”
Mer information
Huvudarrangörer för Robotdagen var Institutet för Framtidsstudier, Dagens Arbete och Forskning&Framsteg.
Se alla sessioner och ta del av programmet i efterhand:
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.