3 december 2022
Sveriges unga akademi medverkar i Nobelprismuseets utställning Evigt liv. Med programmet Framtidens forskning har inslag som Kazuo Ishiguro-inspirerade happenings med läkarstudenter, tvärvetenskapligt samtal om mörk materia och interaktivt föredrag om Selma Lagerlöf gett publiken olika forskarperspektiv på temat evigt liv. Ytterligare tre tillfällen väntar i januari.
Konstverket Untitled (Carrier) av Jone Kvie/BONO Foto: A. Sune Berg
Frida Bender och Gabriele Messori Foto: Erik Thor/SUA, Mikael Wallerstedt
I januari fortsätter utställningen och SUA håller i programpunkterna Levande frågelåda om klimatforskning med SUA:s Frida Bender, forskare i meteorologi vid Stockholms universitet och Gabriele Messori, forskare i meteorologi vid Uppsala universitet, Vem får evigt liv? Arkivet och de vi minns den 14 januari med Maria Karlsson, litteraturforskare vid Uppsala universitet, samt Grekiska myter i Nobelprisbelönad litteratur den 28 januari, med SUA:s Sigrid Schottenius Cullhed, litteraturforskare vid Uppsala universitet.
Ylva Söderfeldt introducerar happening på Evigt liv. Foto: SUA
Ett 20-tal läkarstudenter vid Uppsala universitet och Centrum för medicinsk humaniora använde den 29 oktober litteraturpristagaren Ishiguros verk som utgångspunkt för happenings och diskussioner om medicinens möjligheter och gränser. SUA-ledamot Ylva Söderfeldt är föreståndare för Centrum för medicinsk humaniora och ledde två happenings tillsammans med Luis de Miranda, också han idéhistoriker vid Uppsala universitet.
Oscar Agertz och Christian Ohm pratar med med publik efter samtal om mörk materia. Foto: SUA
En astronom och en partikelfysiker, Oscar Agertz (Lunds universitet) och Christian Ohm (KTH, CERN) samtalade om mörk materia. Universum och de minsta partiklarna i materian vävdes samman och väckte många frågor hos publiken. Oscar berättade om hur han använder datorsimuleringar för att undersöka hur universum utvecklats. Den mörka materian behövs för att bilden ska bli fullständig. Christian berättade om det omfångsrika, internationella samarbetet vid den 27 km i omkrets stora partikelacceleratorn CERN som försöker förstå de allra minsta beståndsdelarna. Även partikelfysiker är väldigt intresserade av mörk materia: är det en enskild, okänd partikel eller kanske en hel mörk sektor av okända partiklar undrar de?
Anna Nordlund och deltagaren Fabian Moberg i utställningen. Foto: SUA
Den 19 november, dagen före Selma Lagerlöfs födelsedag, ägnades åt den svenska litteraturpristagarens syn på skapande och evigt liv. Lagerlöfs omfattande författargärning representeras på fler platser i utställningen. Selma Lagerlöf-experten och litteraturforskaren Anna Nordlund varvade presentationer med turer i museet. Lagerlöf var omåttligt populär i samtiden och navigerade på ett diskret sätt runt det samtida motståndet mot kvinnliga författare genom att omfamna det oantastliga smeknamnet Sagotant. Selma investerade mycket i sin hembygd, vilket utöver Nobelpriset bidragit till att hon i viss mening fått evigt liv, förklarade Anna Nordlund.
Mia Liinason leder populärvetenskaplig skrivarworkshop. Foto: SUA
SUA:s ordförande Mia Liinason höll en populärvetenskaplig skrivarworkshop den 26 november. Workshopen inleddes genom att alla medverkande under någon minut skulle identifiera ett problem eller någon utmaning i samhället idag. Mia underströk att i likhet med forskning så kan idéstadiet genera fler frågor än svar. Men då har också ett viktigt första steg tagits på vägen mot att utveckla ny kunskap, uppmuntrade hon.
Litteraturforskare Jana Rüegg, Uppsala universitet. Foto: David Naylor
Helgen innan Nobelveckan, den 3 december, ledde litteraturdoktoranden Jana Rüegg, kollega till SUA-ledamoten Sigrid Schottenius Cullheds vid Uppsala universitet, programmet Litterära Nobelbanor – kanon, trender och översättningens betydelse. Nobelpriset i litteratur är världens mest inflytelserika litterära pris, och dess påverkan på den svenska bokmarknaden är stor. Även översättningen och översättaren har betydelse och Rüegg visade hur detta sammankopplas med en världslitterär kanon.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.