24 februari 2022
Kista bibliotek bjöd in SUA och två forskare hälsade på och berättade om sin forskning med utgångspunkt i barnboken Forskardrömmar. Ett tiotal barn med föräldrar gjorde smakexperiment, kände på en färsk lavasten och ställde frågor.
Tea Pucar och Caroline Nauckhoff, Kista bibliotek, Steffi Burchardt och Janina Seubert, SUA. Foto: SUA
SUA-ledamöterna Steffi Burchardt, vulkanforskare, och Janina Seubert, psykologi- och hjärnforskare, tog plats runt bordet i ateljén i avdelningen för barn- och unga på biblioteket. Kista biblioteks producent Linda Melin och programansvariga Tea Pucar och Caroline Nauckhoff hade förberett med fika. På torsdagar vet familjer i bibliotekets omnejd att det alltid erbjuds aktiviteter efter skolan.
Ett tiotal barn med föräldrar droppade in. Först hälsade Steffi och Janina på alla och frågade vad barnen hette, och om de hade någon favoritmaträtt? Spagetti och tacos stod högt upp på listan visade det sig.
Janina inledde sin presentation om smaksinnet, som är mer än det vi känner i munnen och till vardags tänker på som ”smaksinnet”. Men vad som också spelar roll är lukten, dvs. näsan, och hur maten känns. ”Tänk dig en kall milkshake, hur den känns i munnen, den är lite tjock” förklarade Janina och berättade att även synen är viktig för vår upplevelse av smak. Alla intrycken kopplas sen ihop i hjärnan och blir en helhet, Janina undersöker hur det går till genom att försökspersoner får prova att äta olika saker medan hjärnan avbildas med magnetkamera. Barnen fick prova ett smakexperiment, de fick blunda och hålla för näsan, sen skulle de gissa vilken godis de fått? Det visade sig vara svårt när man inte hade lukten och synen till hjälp.
Steffi berättade om vulkaner. Eftersom de är alldeles för varma att studera när de är aktiva, får forskare undersöka döda vulkaner. Det är det bästa med forskningen tycker Steffi, att vara ute i fält i naturen och samla data. Hon tittar på hur magmakammaren efter vulkanen ser ut och tar med stenprover att studera på labbet. Stenarnas sammansättning kan berätta mycket om vulkanen som en gång skapade dem. Steffi hade med sig en färsk lavasten från Island, den var svart och full med hål och gnistrade vackert. Det är skillnad på lava och magma förklarade Steffi, när magman väller ut ovanför jordskorpan, då kallas det lava.
Syskonet till en av besökarna kunde inte närvara pga. en skidresa med skolan, men Tea och Caroline hade med ett fint brev med frågor från syskonet: ”Vilken vulkan gjorde det första utbrottet? Vad gillar du mest med att studera vulkaner?”
Forskarna fick ett brev med frågor. Vi tittade tillsammans i Forskardrömmar. Foto: SUA
Även om Steffi och Janina forskar om väldigt olika saker, så använder sig båda av den vetenskapliga metoden. De visade uppslaget om vetenskaplig metod i Forskardrömmar och pratade om hur det går till. Sist bläddrade de tillsammans med barnen i boken och pratade om porträtt som barnen fastnade för.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.