27 november 2020
I år arrangerades ForskarFredag den 23–29 november. Sveriges unga akademis Anna T. Danielsson, professor i didaktik, Martin Leijnse, docent i fysik, och alumn Emma Sparr, professor i fysikalisk kemi, medverkade som Forskarfredag-forskare och berättade om sin forskning och hur det är att arbeta som forskare.
Anna T. Danielsson och Martin Leijnse saknade att spela Expedition Mundus under ForskarFredag. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi
– Forskarfredag är bra möjlighet att nå ut med sin forskning och vad det innebär att jobba som forskare till ungdomar. Formatet med de mycket korta presentationerna var utmanande, men jag hoppas att jag lyckades förmedla vad didaktik är och vad vi forskar om inom en disciplin som kanske är lite okänd för många, säger Anna T. Danielsson, forskare i didaktik vid Uppsala universitet.
Martin Leijnse, forskare i fysik vid Lunds universitet medverkade också:
– Det var synd att det inte gick att spela Expedition Mundus som vanligt, men det kändes ändå viktigt att ge ungdomar exempel på hur spännande och varierande forskning kan vara, och förhoppningsvis även på att det kan vara väldigt roligt och spännande att vara forskare. Nästa år är vi dubbelt så taggade som vanligt på Mundus! säger Martin Leijnse.
Under programpunkten Fråga ForskarFredag–Forskaren får elever och andra ta del av olika forskningsområden i ett lättsamma webbinarier. Med populärvetenskapliga presentationer berättar forskarna om sitt arbete, hur det är att vara forskare och vad som gjorde att hen satsade på en forskarkarriär. Man får också ställa frågor till forskarna och fundera vidare på vikten av forskning. Syftet med Fråga ForskarFredag–Forskaren är att öka intresset för högre utbildning och forskning, och väcka nyfikenheten för forskning och vetenskap genom ökad förståelse för hur forskarna arbetar.
Vanligtvis hålls ForskarFredag den sista fredagen och lördagen i september. I år har evenemanget flyttats fram i tiden med anledning av Covid-19-pandemin och arrangerades den 23–29 november och hade temat ”Forskning för en hållbar framtid” med fler än 100 aktiviteter från universitet och högskolor, science centers, kommuner, regioner, museer, myndigheter och många fler.
ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night. Runt om i hela Europa brukar tiotusentals aktiviteter erbjudas där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.