20 oktober 2022
Tillsammans med SULF arrangerar Sveriges unga akademi en forskningspolitisk seminarieserie. Den 20 oktober var det dags för årets andra tillfälle. Vi hade glädjen att få lyssna på Tommy Shih, docent vid Lunds universitet och senior rådgivare på Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet som belyste olika aspekter av Sveriges förhållande till Kina inom forskning och innovation.
Sverker Lundin (vd SUA), Tommy Shih och Karin Åmossa (samhällspolitisk chef SULF). Foto: SUA
Ett tjugotal deltagare från den ideella sektorn, akademi, politik och fackförbund samlades den 20 oktober för att fördjupa sig i ett samtal om ansvarsfull internationalisering med fokus på Kina. Kina klättrar i många rankingsystem och tar en alltmer framträdande roll i det globala forsknings- och innovationslandskapet. Samtidigt ökar konflikterna mellan Kina och andra ledande forsknings- och innovationsnationer. Hur ska man som forskare förhålla sig till detta? Är allt samarbete bra samarbete eller var går gränserna?
Tommy Shih inledde med att göra en spaning över viktiga punkter i det kinesiska kommunistpartiets 20:e femårsplan som presenterats på partikongressen nyligen, och hur de relaterar till vetenskap och forskning. Framsteg inom rymdforskning, gruvforskning, satellitteknologi, kärnkraft, kvantinformation/datorer och biomedicin lyfts fram.
Tommy fortsatte med att konstatera att historiskt sett har normer i det globala forskningslandskapet utgått från en västlig hegemoni där västvärlden har satt agendan och normen för samarbeten och globalisering. Han resonerade sedan vidare om vad som händer när vi har två poler som är lika starka. Hur skapar vi gemensamt normer i en värld som ser ut så utan att urvattna innebörden av demokrati?
Vidare gav Tommy en inblick i Sveriges samarbete med Kina där sampublikationerna växer i antal. KTH är det mest aktiva lärosätet. Han belyste också den konflikt som kan uppstå i synen på forskningssamarbeten där samarbetet forskarna emellan bygger på tillit men där relationen mellan länderna, på nationell nivå, inte gör det. Som situation ser ut idag ökar mängden sampublikationerna (mellan personer), men relationen mellan länderna blir allt svårare.
Avslutningsvis diskuterades frågor som: Kan svenska forskare/lärosäten på ett ansvarsfullt sätt bedriva samarbeten med forskare i Kina?; Hur påverkas demokratiska institutioner och öppenhet när begränsningar implementeras?; och Hur hanteras det faktum att samarbeten blir mer misstänkliggjorda när Kina blir allt starkare inom vetenskap?
Det övergripande syftet med seminarieserien är kompetensutveckling och kunskapsbyggande, men också att erbjuda en arena för nätverkande. Seminarieserien riktar sig till dig som på olika sätt arbetar med frågor som rör forskning och högre utbildning, som vill lära dig mer om hur systemet för forskning och högre utbildning fungerar och som intresserar dig för forskningspolitik och samhällsfrågor som på olika sätt rör forskningssystemet.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.