12 oktober 2023
Syftet med resorna som på H.M. Konungens initiativ genomförts sen 2001, är att ge ny kunskap och skapa kontakter som på sikt kan leda till ett utökat idéutbyte och stärkt konkurrenskraft. Ronnie Berntsson var med på resan den 10–12 oktober i Västerbotten och Norrbotten.
Foto: SUA
Svenska företagsledare och representanter från myndigheter och högskolor hade bjudits in.
I år deltog H.M. Konungen, IVA:s preses Marcus Wallenberg, Tuula Teeri, vd för IVA och ungefär 30 olika representanter från näringsliv, myndigheter och högskolor.
Foto: IVA
Delegationen besökte en rad verksamheter och berörda i Skellefteå, Luleå och Boden under de tre dagarna. Ur programmet: ”I norra Sverige pågår stora industriella investeringar som till stor del drivs av nödvändiga åtgärder för att minska negativ klimatpåverkan. Under IVA:s Kungl. Teknikresa till Västerbotten och Norrbotten den 10–12 oktober är hållbar omställning och utveckling i fokus. Frågor som speciellt kommer att adresseras är teknikutveckling, kompetensförsörjning och forskning. För att klara omställningen behöver energiförsörjningen och återvinningen stärkas. Behovet av utbildad arbetskraft är stor och kommer att öka varför också samhällsbyggnad i vid bemärkelse och vikten av attraktiva livsmiljöer kommer att vara ett viktigt inslag under resan. En konstruktiv samverkan mellan politik, myndigheter, näringsliv och akademi är en förutsättning för omställningen liksom på vilket sätt målkonflikter lyfts, diskuteras och hanteras.”
Delegationen fick också lyssna till lokala ungdomars perspektiv på hur det är att växa upp i Boden och vad som kan göras för att unga människor ska välja att stanna kvar i kommunen. I Vetenskapens hus i Luleå träffade delegationen även praktikanter från IVA:s program Tekniksprånget som fick samtala med Kungen om teknik och framtiden.
Det var väldigt givande att delta på IVA:s Kungliga Teknikresa. Vi fick lära oss en hel del om de nya gröna industrierna i Norrland, bland annat med besök hos Northvolt, Boliden och H2 Green Steel. Dessutom gav det mycket att interagera med delegationen, som bestod av framstående personer från akademin, näringslivet och myndigheter, berättar ordf. Ronnie Berntsson. Vi fick också en bra session angående målkonflikter, bland annat med presentation från Sametinget samt Försvarsmakten. Sammantaget en fantastisk resa, som jag tar med ett antal lärdomar ifrån.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.