18 november 2016
Seminariet ”Kan vi lita på forskningen?” var det andra i en serie om fyra seminarier om etik inom forskning. Det ägde rum den 17 november på Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm. Seminarieserien ”Den gode forskaren” är ett samarbete mellan Sveriges unga akademi och Vetenskapsrådets expertgrupp för etik. ”Kan vi lita på forskningen?” filmades och finns tillgängligt (nedan).
Moderatorer: Jonas Olofsson, lektor i psykologi, Stockholms universitet och ledamot i Sveriges unga akademi, och Torun Lindholm, professor i psykologi vid Stockholms universitet och ledamot i Vetenskapsrådets expertgrupp för etik Foto: Annika Moberg/Sveriges unga akademi
Introduktion av Jonas Olofsson, lektor i psykologi, Stockholms universitet och ledamot i Sveriges unga akademi, och Torun Lindholm, professor i psykologi vid Stockholms universitet och ledamot i Vetenskapsrådets expertgrupp för etik.
Öppna och dolda data – konsekvenser för forskning och hälsa
Gustav Nilsonne, forskare i neurovetenskap vid Stockholms universitet
Statistiskt signifikanta resultat = bra forskning?
Marie Wiberg, professor i statistik vid Umeå universitet och ledamot i Sveriges unga akademi
Vadslagning om replikationer
Anna Dreber, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och ledamot i Sveriges unga akademi
Hur kan vi göra forskningen mer tillförlitlig?
Panelsamtal med föredragshållarna samt Lars Kloo, professor i tillämpad kemi vid KTH och huvudsekreterare för ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap vid Vetenskapsrådet. Moderatorer: Jonas Olofsson och Torun Lindholm
Mer information
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.