10 februari 2017
Den tredje delen i seminarieserien om forskningsetik arrangerades på Statsvetenskapiga institutionen vid Göteborgs universitet den 10 februari. Den här gången bidrog perspektiv från teoretisk filosofi, statsvetenskap och freds- och utvecklingsforskning i den fortsatta diskussionen om forskningsetiska frågor.
Välkomna! Introduktion
Staffan I. Lindberg, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet och ledamot i Sveriges unga akademi, och Torun Lindholm, professor i psykologi vid Stockholms universitet och ledamot i Vetenskapsrådets expertgrupp för etik
Seminarieserien ”Den gode forskaren” är ett samarbete mellan Sveriges unga akademi och Expertgruppen för etik vid Vetenskapsrådet. Den tredje delen i serien arrangerades i samarbete med Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Den fjärde och sista delen i serien ”Vetenskapen och ansvaret för det möjliga” äger rum i Umeå den 15 maj.
”Sanningssökandet är viktigare än vaga demokratibekännelser 6.90 dagar i veckan”
Peter Esaiasson, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet
”Finns det plats för den opartiske forskaren i dagens universitet? Etik och expertis i vetenskap”
Sharon Rider, professor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet
Frågor från publiken och diskussion
Moderatorer: Staffan I. Lindberg och Torun Lindholm
Forskning för fred och utveckling: etiska och politiska dilemman
Maria Stern, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet
Panelsamtal med våra talare samt Nils-Eric Sahlin, ordförande för Vetenskapsrådets expertgrupp för etik, professor i medicinsk etik, Lunds universitet. Moderatorer: Staffan Lindberg och Torun Lindholm
Mer information
Del 1 i seminarieserien: Forskningsfuskets ansikten
Del 2 i seminarieserien: Kan vi lita på forskningen? – Om tillförlitlighet och reproducerbarhet
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.