17 augusti 2015
Veckan före skolstart hölls Forskarmöten, där skolungdom mellan gymnasiets årskurs 2 och 3 inspireras att välja en karriär som forskare. Ledare på lägret är alla framstående forskare och ledamöter i Sveriges unga akademi. I samtal med små grupper ledda av forskarna diskuteras forskning och hur det är att vara forskare.
Fina deltagare och ledare på Forskarmöten 2015! Foto: Anna Kjellström
Forskarmöten hölls för tredje året på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper vid Fiskebäckskil. Under dag ett och två mötte deltagarna forskarna för diskussioner i små grupper. I ett roterande upplägg får alla deltagare prata med de olika forskarna som representerar olika fält. Frågor om hur det är att vara forskare och vad forskarna gör i sitt jobb diskuteras bland annat liksom tips inför gymnasiearbetet och hur man kan göra om man är intresserad av att bli forskare.
Det gjordes också guidad tur på en glittrande Gullmarsfjorden med ett av Sven Lovén centrums forskningsfartyg och studiebesök på Havets hus i Lysekil där akvariechef Helen Sköld berättade om livet i havet. Naturen bjöd också på mareld och meteorsvärmen Perseiderna vid kvällsdoppen. Lokaltidningen Lysekilsposten uppmärksammade Forskarmöten med en fin
artikel
.
Bilder
Ledarna förbereder. Introduktion i hörsalen, sen smågruppsmöten, Forskarmötens projektledare Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, på väg med grupp. (Klicka för förstoring) Foto: Sveriges unga akademi
Emma Sparr, Christian Forssén, smågruppsmöten. Båttur på Gullmarsfjorden. (Klicka för förstoring) Foto: Sveriges unga akademi
Imonaboat-groupie! Besök på Havets hus i Lysekil. Inspelning av Akademipodden; avsnittet finns att lyssna till nedan. (Klicka för större bilder) Foto: Sveriges unga akademi
Gruppredovisningar sista dagen, Sven Lovén Centrum för marina vetenskaper. (Klicka för förstoring) Foto: Sveriges unga akademi
Projektledare och professor i neurokemi Henrik Zetterberg och några av deltagarna medverkade i Sveriges unga akademis podcast Akademipodden (lyssna nedan) som spelades in på plats. I filmade intervjuer (se nedan) berättade också deltagare om sin syn på forskning och erfarenheter från Forskarmöten, och ifall forskarna motsvarat deras förväntningar på vad en forskare är.
Lyssna här till Akademipodden från Forskarmöten.
Den sista dagen gjordes nya grupper och frågor som: Hur vet man att man vet? Hur kan forskning kombineras med ens gymnasiearbete? Finns det farlig forskning och ska en alltid presentera sina resultat? Vad är grundforskning och ska vi satsa på det? Forskning är ganska dyrt; vem och hur) skall bestämma vad vi skall forska på? diskuterades gemensamt när grupperna berättade vad de kommit fram till.
Khalid berättar om sitt forskningsintresse och om Forskarmöten.
Linnea berättar om sitt tvärvetenskapliga forskningsintresse och om Forskarmöten.
Den sista dagen gjordes nya grupper och frågor som: Hur vet man att man vet? Hur kan forskning kombineras med ens gymnasiearbete? Finns det farlig forskning och ska en alltid presentera sina resultat? Vad är grundforskning och ska vi satsa på det? Forskning är ganska dyrt; vem (och hur) skall bestämma vad vi skall forska på?, diskuterades gemensamt när grupperna berättade vad de kommit fram till.
Några av deltagarna knöt kontakter med forskarna inför sina gymnasiearbeten. – Syftet med Forskarmöten är att erbjuda gymnasieungdomar en möjlighet till så kallade "defining moments"; ögonblick eller situationer där man kommer på vad det är man vill göra i livet, sa Henrik Zetterberg inför Forskarmöten. Utvärderingarna som deltagarna gjorde sista dagen var mycket positiva, på vad som uppskattats mest svarade deltagarna bland annat: ”Gemenskapen samt att få en större inblick i forskarlivet”, ”Att det fanns forskare från många olika fält var väldigt bra. Allt runtomkring (stjärnfall, mareld etc.) bidrog också till att det hela blev en väldigt kul upplevelse som jag kommer att komma ihåg.” Några önskade att Forskarmöten hade varit längre och att några av forskarna skulle hålla presentationer om sin forskning.
Syftet med Forskarmöten är att ge ungdomar förebilder inom forskning och att inspirera till en karriär som forskare. Intresset för forskning går ner bland ungdomar, särskilt inom de så kallade STEM-områdena (naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik) där samtidigt många av samhällets största utmaningar finns: klimatförändringar, energifrågan, antibiotikaresistens för att nämna några. Sveriges unga akademis förhoppning är att Forskarmöten kan bidra med en positiv bild från forskarna själva.
Forskarmöten är ett tre dagar långt sommarläger för ungdomar som ska börja tredje året i gymnasiet, det arrangeras för tredje året i rad på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper utanför Fiskebäckskil. Forskarmöten är kostnadsfritt. Alla gymnasieungdomar är välkomna att söka. Arrangör är Sveriges unga akademi. I år hade Forskarmöten 22 deltagare och 9 forskare medverkade som ledare. För Forskarmöten har finansiellt stöd erhållits från Riksbankens Jubileumsfond. Håll utkik efter information om Forskarmöten 2015 här och på Forskarmöten på Facebook.
Mer information
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.