1 april 2022
Sveriges unga akademi och Sveriges Kortfilmfestival samlade forskare, filmskapare och en miljöorganisation på sessionen En bättre morgondag för gymnasie- och högstadieklasser den 1 april på Bio Indio i Stockholm.
Lovisa Miljeteig Lundqvist som gjort filmen Bottled Emotions och SUA-alumn Jens Hjerling Leffler som är hjärnforskare vid Karolinska Institutet. Foto: SUA
Värdar: Aase Högfeldt och Christian Ohm. Foto: SUA
En bättre morgondag inledde Sveriges Kortfilmfestival 2022 och i publiken fanns gymnasieelever från Sankt Eriks gymnasium och högstadieklasser från Sjöstadsskolan, filmskoleelever från Kaggeholm och gänget som står bakom miljöprojektet Rena Mälaren. Just Rena Mälaren skildrades i en av kortfilmerna och även filmaren Rebecka Falk var på plats för att berätta om sin film. SUA:s Christian Ohm och Sveriges Kortfilmfestivals konstnärliga ledare Aase Högfeldt var värdar för En bättre morgondag och guidade publiken genom programmet.
Sveriges unga akademis ledamöter och alumner kommenterade varje film med perspektiv från sitt forskningsområde: Jens Hjerling Leffler (hjärnforskare), Mia Liinason (genusforskare), Gabriel Skantze (robotforskare), Christian Ohm (partikelfysiker) och Frida Bender (klimatforskare). Brita Bohman som är miljörättsjurist med inriktning på marina frågor ställde upp och kommenterade filmen Rena Mälaren.
Hjärnforskare Jens Hjerling Leffler drog paralleller till hjärnans förmåga att bedöma vad som är verkligt eller inte efter att filmen Röst visats, där en kvinna vaknar i en skog full med ringande telefoner och först inte förstår var hon befinner sig. Jens samtalade också med filmaren till Bottled Emotions, Lovisa Miljeteig Lundqvist, om hur vi reglerar känslor ibland med kemiska substanser eller yttre stimuli som internetcasino.
1. SUA:s Frida Bender (klimatforskare), Brita Bohman (miljörättsjurist) och filmskapare Rebecka Falk. 2. Aase Högfeldt (konstnärlig ledare), SUA:s Christian Ohm (partikelfysiker) och alumn Gabriel Skantze (robotforskare). 3. Fullsatt på Bio Indio för En bättre morgondag. Foto: SUA
Frida Bender som är klimatforskare konstaterade att filmen Vem städar upp efter pappa? illustrerade hur många antar att deras enskilda handlande inte spelar någon roll och därför fortsätter som vanligt och skjuter problemen på kommande generation. Miljörättsjurist Brita Bohman blev inspirerad av Rena Mälaren och sa att hon genast ville undersöka varför staden getts undantag och tillåts dumpa förorenad snö i Stockholms största färskvattentäckt. Hon förklarade också att många miljöproblem behöver angripas från flera håll samtidigt vilket blir en utmaning för juridikens ofta linjära arbetssätt.
Gabriel Skantze som är robotforskare kommenterade filmen Stolen Dream, där en tjej råkar förhandla bort rätten till sitt ansikte och blir snuvad på stor en filmroll av filmbolagets Deep Fake-karaktär. Kommer skådespelare att ersättas av AI:s i framtiden undrade publiken? Gabriel refererade till en studie där man kommit fram till att det jobb som var mest osannolikt att det skulle ersättas av en robot var präst. I framtiden kanske vi tycker det är konstigt att köra bil själva. Men, det finns de som kör häst och vagn, bara för att de tycker så mycket om det. Kanske kommer vi fortsätta göra saker även om robotar kan göra dem mer effektivt, bara för att vi tycker om att göra dem.
1. Jens Hjerling Leffler (hjärnforskare). 2. Gemensam lunch efter sessionen: Christian Ohm, Frida Bender, Ellen Bushell. 3. Gabriel Skantze och Jens Hjerling Leffler. Foto: SUA
Mia Liinason som är genusforskare hade fått förhinder men skickade med en hälsning med en kommentar till filmen I have to save the world a little om transaktivisten och spoken word-poeten Yolanda Aurora Bohm. Frida läste upp Mias hälsning som beskrev hur kamp för rättighetsfrågor idag både liknar och skiljer sig från tidigare rörelser som den första och andra vågens feminism.
Publiken hade flera frågor, som hur Jens gör när han forskar om schizofreni, man ville också höra mer om Rena Mälaren och om robotar. En kille hade känt sig berörd efter filmen Bottled Emotions och undrade vad som inspirerat Lovisa Miljeteig Lundqvist att göra filmen, Lovisa förklarade att hon velat utforska och belysa psykisk ohälsa. Flera uttryckte också intresse för Rena Mälaren och ville vara med i projektet.
Sveriges unga akademi blev mycket varma i hjärtat och tyckte det var fantastiskt att få träffa publik, filmskapare och medverkande på plats och riktar ett kärt tack till Aase Högfeldt, konstnärlig ledare för Sveriges Kortfilmfestival.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.