4 juni 2017
Den 3 juni välkomnades sex nya ledamöter in i Sveriges unga akademi, från olika forskningsområden och lärosäten. Tre kvinnor och tre män har valts ut av ett sextiotal sökande. Ledamotskapet är tidsbegränsat till fem år, vilket gör att akademin ständigt förnyas.
Camilla Svensson (avgående ordförande) Josefin Larsson, Sebastian Westenhoff, Aryo Makko, Gustaf Edgren, Katarina Wadstein Macleod och vd Anna Wetterbom. (Frånvarande: ny ledamot Johanna Rosén.) Foto: Annika Moberg/Sveriges unga akademi
Följande sex framstående forskare har valts in i Sveriges unga akademi:
Gustaf Edgren, docent och forskargruppsledare, ST-läkare i epidemiologi och hematologi vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset
Josefin Larsson, docent i astronomi vid Kungliga Tekniska högskolan
Aryo Makko, Pro Futura Scientia Fellow vid Swedish Collegium for Advanced Study och docent i historia vid Stockholms universitet
Johanna Rosén, professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet
Katarina Wadstein MacLeod, docent i konstvetenskap vid Södertörns högskola
Sebastian Westenhoff, professor i biofysikalisk kemi vid Göteborgs universitet
Sveriges unga akademi består av ett urval av landets mest framstående yngre forskare från alla vetenskapliga discipliner. Kriterier för inval är vetenskaplig excellens och ett varmt engagemang för forskning och forskningsrelaterade frågor. Ungdom är ett relativt begrepp, men för akademin innebär det att forskarna som väljs in har disputerat för maximalt tio år sedan.
I höst fortsätter satsningen på karriärvägar för unga forskare, bl.a. genom att den seminarieturné som inleddes på Uppsala universitet i mars går vidare till andra lärosäten. Under sommaren finns akademin på plats i Almedalen och på det tredje World Wide Meeting for Young Academies i Sydafrika.
– Det är fantastiskt roligt att välkomna sex nya ledamöter, säger akademins nya ordförande Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet. Vi går en händelserik höst till mötes där vi med stor entusiasm fortsätter arbetet för attraktiva och transparenta karriärvägar för unga forskare. Vi arbetar också med en rad konstruktiva policyförslag och ser fram mot nya aktiviteter med gymnasieungdomar och dialog med forskningsfinansiärer om bedömning av tvärvetenskap.
Under året har Sveriges unga akademi bland annat genomfört en seminarieserie om forskningsetik, deltagit i paneldebatter om open science, diskuterat bedömning av tvärvetenskap med forskningsråd och spelat vetenskapsspelet Expedition Mundus med ett tjugotal skolklasser. Akademin har varit aktiva forskningspolitiskt, bland annat som remissinstans för regeringens förslag om samverkansmodeller. Sveriges unga akademi stod också värd för European Research Councils 10-årsjubilieum tillsammans med Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Vetenskapsrådet. Kärnan i verksamheten, akademimötena då ledamöterna sammanträder, fattar beslut, samtalar, initierar aktiviteter och delar sin forskning har genomförts i Göteborg, Oslo och Stockholm.
Mer information och bilder
Högupplöst porträtt Kristian Pietras
Ta del av den senaste årsberättelsen: Sveriges unga akademi år 6
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.