16 december 2015
Människor är nyfikna, men ofta får behovet av effektivitet och ett lotsat sökande efter ”rätt” svar ta över ett fritt tänkande. Forskare har glädjen att få fortsätta vara öppet nyfikna, i Sveriges unga akademi vill vi gärna dela med oss av den känslan och bidra till lekfull nyfikenhet och kreativt tänkande. Vi ville veta ditt svar på Prisfrågan! Tävlingen ägde rum juli–september 2015. Nu presenterar vi de vinnande bidragen i tävlingen. Tack alla barn, ungdomar och vuxna som delat era tankar med tänkvärda svar på prisfrågan ”Vad är en tanke”! Fem vinnare belönas med en specialgraverad iPad och ytterligare fem får en helårsprenumeration av tidningen Forskning & Framsteg. Stort grattis! Håll utkik efter nästa utlysning av Prisfrågan.
De mest tänkvärda, vinnande bidragen in Prisfrågan presenteras på SJ-tåg under december–januari med stöd av Ragnar Söderbergs stiftelse och Getonboard.
Se den fina animationen Min tanke, mitt barn av Christian Jäderberg.
Se Fanny Rosenblads underbara spoken word-bidrag!
”En tanke är att blanda fantasi och verklighet så att det blir någonting NYTT!
I en tanke kan man göra vad man vill!
Tanken kan man göra om till en ritning eller något”
”Man kan ha tankar kring vad man ser, vad man hör, vad som händer, vad som håller på att hända, varför det är som det är och kring en massa andra saker också. När man tänker är det som att man pratar, frågar och svarar sig själv inne i huvudet. En tanke kan uppstå kring allt möjligt t.ex. att Jan Olsson har fått en katt eller att du gillar att sy. Tankar kan utifrån vad men ser, hör, gör och tänker formas om och bli något nytt. Tankar är magnifika och alla människor på hela jorden tänker olika. Vissa saker är de helt överens om men i andra helt oense. Tankar är som fingeravtryck, ingen liknar en annan. När man tänker har man inga gränser, ingen kan stjäla någon annans tankar. I tankarna kan man flyga hur långt man vill det är därför de är så magnifika.”
Tävlingsbidrag från Maja Boniface, 7 år: Mina tankar snurrar runt och stannar när de är uppe.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.