14 augusti 2019
Under tre dagar i augusti har en grupp forskare och ungdomar samtalat, utforskat den fiktiva världen Mundus, haft filmkväll med kortfilmer på olika teman och gått en historisk guidad tur i Fiskebäckskil. Den röda tråden är vetenskap. Forskarmöten är Sveriges unga akademis sommarforskarskola.
Ett härligt gäng: ledare och deltagare på Forskarmöten 2019. Klicka för att zoom:a. Foto: Sveriges unga akademi
24 ungdomar och 8 forskare tillbringade tre dagar på forskningsstationen Kristineberg vid Fiskebäckskil. Syftet med Forskarmöten är att visa vad en forskare gör; vad vi kan forska om; och hur vägen in i forskaryrket ser ut. Det läggs stor vikt vid att bredda bilden av vem som kan blir forskare. Även ungdomar som inte tror att forskning är något för dem, kan ha stor glädje av att hänga med.
Under Forskarmöten finns gott om tid för samtal. Deltagarna delas in i mindre grupper och får diskutera och ställa frågor om olika aspekter på forskning med samtliga ledare, en i taget. Ledarna är forskare från olika fält, i år: astronomi, beräkningsvetenskap, biofysikalisk kemi, IT-säkerhet, konstvetenskap, medicin, och mikrobiologi. Ledarna gav också korta vetenskapliga föreläsningar från sina respektive forskningsfält. Forskningsstationen bjöd på ett studiebesök i det marina labbet då båtexkursionen på Gullmarsfjorden fick blåsas av på grund av hårda vindar och risk för åska. Lite tid fanns också för deltagarna att lära känna varandra och bilda egna nätverk. Några salta dopp genererade en högljudd, skräckblandad förtjusning över läskiga brännmaneter och en den friska badtemperaturen.
Deltagarna medverkade i ett avsnitt av Sveriges unga akademis podcast Akademipodden. De fick också träffa en journalist från tidningen Lysekilsposten som intervjuade dem om Forskarmöten. Under en historisk guidning fick deltagarna lära sig om hur det lilla fiskarsamhället förändrats genom århundraden och om den framstående konstnären Carl Wilhelmsson från Fiskebäckskil. I hans konst och det lilla samhällets historia kunde större skeenden fångas.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.