SUA bildades 2011 på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien, med syfte att vara ett tvärvetenskapligt forum och en forskningspolitisk plattform för unga forskare i Sverige. Redan från start var planen att akademin skulle bli en helt fristående organisation. Därför instiftades – den 24 oktober 2013 – Stiftelsen för Sveriges unga akademi, vars uppgift är att sörja för att akademin ska kunna bedriva sin oberoende verksamhet.
Stiftelsen instiftas med en ceremoni på Kungl. Vetenskapsakademien 2013. Foto: Magnus Bergström
Agneta Bladh är tidigare ordförande i Vetenskapsrådets styrelse och regeringens utredare för ökad internationalisering av universitet och högskolor.
Hans Ellegren är professor i evolutionsbiologi och Ständig sekreterare för Kungl. Vetenskapsakademien.
Saeid Esmaeilzadeh är docent i oorganisk kemi, entreprenör, vd och grundare av Esmaeilzadeh Holding – EHAB.
Patrik Hadenius är språkvetare, museiutredare och författare. Han spanar regelbundet i Sveriges Radios Spanarna, är expert i TV4:s Språkakuten och värd för podden Stolpe Stories.
Carl-Henrik Heldin är professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet och tidigare styrelseordförande för Nobelstiftelsen.
Birgitta Svensson är professor i etnologi vid Stockholms universitet och tidigare Ständig sekreterare för Kungl. Vitterhetsakademien.
Vd är föredragande i stiftelsestyrelsen och för att främja en god kommunikation mellan stiftelsen och akademin är även akademins ordförande och vice ordförande ständigt adjungerade till styrelsens sammanträden.
Akademins ledamöter utser akademiledningen och akademiledningen utser en majoritet av stiftelsestyrelsens ledamöter.
Stiftelsestyrelsen ansvarar för Stiftelsen för Sveriges unga akademi vars uppgift är att säkerställa att akademin kan bedriva sin oberoende verksamhet. Översiktligt innebär det att stiftelsestyrelsen har det ekonomiska och juridiska ansvaret för verksamheten, medan akademins ledamöter ansvarar och bestämmer över de aktiviteter som akademin bedriver.
Som ledamot får du tillgång till ett forum där ett urval av Sveriges ledande yngre forskare möts för att diskutera och driva frågor som i vid mening berör forskning och vetenskap.
Läs mer om hur Sveriges unga akademis verksamhet stöds.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.