Sveriges unga akademi delar ut pris för att uppmärksamma enastående forskare och främja vetenskap.
Foto: Keith Luke/Unsplash
Anna-Karin Johansson (generalsekreterare Unescorådet), Sverker Lundin (vd SUA), Maria Mossenberg
(Director of Corporate Affairs & Engagement L'Oréal), Mia Liinason (ordf. SUA), Kathlén Kohn (pristagare),
Mats Persson (forskningsminister) och Audrey Campeau (pristagare). Foto: Emma Burendahl
Akademins ledamöter utser akademiledningen och akademiledningen utser en majoritet av stiftelsestyrelsens ledamöter.
Stiftelsestyrelsen ansvarar för Stiftelsen för Sveriges unga akademi vars uppgift är att säkerställa att akademin kan bedriva sin oberoende verksamhet. Översiktligt innebär det att stiftelsestyrelsen har det ekonomiska och juridiska ansvaret för verksamheten, medan akademins ledamöter ansvarar och bestämmer över de aktiviteter som akademin bedriver.
Första steget är att skicka in en ansökan. Ansökningsperioden är vanligtvis öppen från november till början av januari. En invalspanel utvärderar alla sökandes vetenskapliga meriter och bjuder in de starkaste kandidaterna till intervju. Utifrån detta presenterar invalspanelen ett förslag på nya ledamöter som akademin fattar ett formellt beslut kring.
Ansökningar bedöms utifrån två kriterier: (1) vetenskapliga meriter och (2) intresse och förutsättningar för att framgångsrikt verka inom akademin. Utvärderingen görs av en tvärvetenskaplig panel av akademiledamöter, som är ny för varje år. Vid behov samråder panelen med externa experter för att bedöma vetenskapliga meriter.
Som ledamot får du tillgång till ett forum där ett urval av Sveriges ledande yngre forskare möts för att diskutera och driva frågor som i vid mening berör forskning och vetenskap.
Läs mer om hur Sveriges unga akademis verksamhet stöds.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.