Vi säger: Tiden läkar alla sår. Tiden står stilla. Tiden går runt. Allt kan köpas, utom tid. Men vad är tiden egentligen? Hur ser den ut? Var börjar den? Och tar den slut? Årets prisfråga är: Vad är tiden?

Tävling Prisfrågan: Vad är tiden?


Sveriges unga akademi arrangerar tävlingen Prisfrågan, där öppna frågor ställs. Vetenskap är nyfikenhet. Människor är nyfikna, men ofta får behovet av effektivitet och ett lotsat sökande efter ”rätt” svar ta över ett fritt tänkande. Forskare har glädjen att få fortsätta vara öppet nyfikna, i Sveriges unga akademi vill vi gärna dela med oss av den känslan och bidra till lekfull nyfikenhet och kreativt tänkande! Vi vill veta ditt svar på Prisfrågan!

Svaret på frågan ”Vad är tiden?” kan vara en teckning, en film, en beskrivning… eller vad som helst som förmedlar en uppfattning om vad svaret är, men det måste ha dokumenterats i digitalt format så att det kan skickas in via e-post.

Ange namn och ålder och skicka ditt svar på prisfrågan via epost till:
prisfragan@sverigesungaakademi.se
Senaste dag för tävlingsbidrag är den 10 januari 2017. Vinnare meddelas i februari 2017.

Mattias Lundberg Foto: Karolina Lundberg

Foto: Karolina Lundberg

Mattias Lundberg om Prisfrågan

Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet och programledare för Den svenska musikhistorien i Sveriges Radio: – Prisfrågan är en unik möjlighet för oss att få veta hur en intresserad och kunnig allmänhet ser på frågor som ofta är centrala på våra olika forskningsområden. Det är viktigt att aldrig sluta ställa sig själv och andra de där största och mest fundamentala frågorna om världen, människan och vad kunskapen om desamma kan innebära. Vi ser verkligen fram emot att få ta del av de svar som kommer in på årets fråga!

Pris

De 3 mest tänkvärda svaren belönas med en iPad (värde ca 4 000 kr) graverad speciellt för tävlingen och ytterligare 5 belönas med en helårsprenumeration på tidningen Forskning & Framsteg (värde 779 kr). Ett urval av svaren kommer att presenteras på tävlingens webbsida i februari 2017.

Tävlingsregler (pdf) Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Sprid gärna Prisfrågan: flyer för nedladdning Pdf, 802.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Se de segrande bidragen för Prisfrågan 2015

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm