Årsberättelsen år 11, på omslaget: Anna Danielsson ger en vetenskaplig presentation på akademins 10-årsbaluns. Foto: Erik Thor/SUA
Ett år har gått! Ett år som skulle bli ett steg tillbaka till lugnet, bort från covid-restriktioner, diskussioner om infektionsvägar och distansundervisning. Kanske hoppades vi få fira segern över pandemin, och reflektera över hur långsiktiga investeringar i kunskap tryggar samhällets motståndskraft i kristid. Istället rasar kriget i Ukraina. Det blev ett år med tunga vändningar där vi som akademi har behövt reflektera över hur vi kan svara upp mot de svåra frågorna. Att fördjupade perspektiv kunde erbjuda lindring och hopp kände vi, när SUA-ledamöter bidrog med reflektioner från sina forskningsfält i krigets inledande skede.
Akademisk frihet har utgjort ett tema under året. Tillsammans med gäster har vi utforskat hur den utvecklats, och hur den hotas. Frihet är en central ingrediens för samhällets förmåga att tackla framtida utmaningar. Genombrott är oväntade och kan inte kortsiktigt beställas fram. Vaccinet som framställdes i rekordfart för en global pandemi vilade på årtionden av tidigare forskningsfrihet. Den akademiska friheten är också central för demokratin, och det kanske vi pratar för lite om. Universitetens uppgift att förse samhället med kunskap vilar på friheten och ansvaret att öppet diskutera och nyansera. Kunskapsläget är inte alltid entydigt och frågorna kan vara polariserade både för de som styr och för de som röstar. Uppgiften är svår men måste antas. Här kan Sveriges unga akademi bidra.
Livliga diskussioner på fem akademimöten och många interaktioner med andra inom forskningssystemet har inspirerat SUA under året. Vi har besökt vår systerakademi i Danmark, och tagit fram en Beginner’s Guide to Swedish Academia. Med vår tvärvetenskapliga sammansättning har vi utforskat hur forskningsmiljöer bäst utformas för att stimulera genombrott. Vi har återstartat nätverksprogrammet med riksdagsledamöter och skrivit flera remissvar. Vi har även kunnat fira att akademin fyllt 10 år med en baluns på Uppsala slott.
Vi gör nu en särskild satsning på vår utåtriktade verksamhet. Med den hoppas vi nå ännu fler barn och unga för att skapa intresse för forskning. Med barnboken Forskardrömmar har vi redan nått fler barn än någonsin, och vi bygger vidare – så håll gärna utkik!
Vi har ett stort engagemang för att bidra till samhällets utveckling och det gångna året har bjudit på många tillfällen. De utmanande tiderna vi lever i påminner oss om vikten av det fria kunskapssökandet. Det kommer Sveriges unga akademi enträget att fortsätta verka för.
Sebastian Westenhoff, ordf. 2021–2022 och vd Sverker Lundin
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.