Sveriges unga akademi har lämnat sitt remissvar på promemorian Förslag till ändringar för att öka mobiliteten tidigt i den akademiska karriären (U2024/00229). SUA är positiv till promemorian och tillstyrker förslagen.
Foto: Luca Bravo/Unsplash
Läs mer: Glädjande förslag från regeringen om BUL och förenade tjänster
I februari 2024 presenterade regeringen en promemoria med två huvudsakliga förslag. Det första förslaget gällde en ändring i högskolelagen som vidgar möjligheterna till förenade anställningar mellan lärosäten och andra sektorer. Syftet med förslaget är att öka mobiliteten mellan universitetsvärlden och det omgivande samhället, särskilt tidigt i den akademiska karriären. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Det andra förslaget gällde en ändring i högskoleförordningen om att ändra tidsgränsen för att bli anställd som biträdande lektor. I dag är gränsen fem år. Regeringens förslag är att lärosäten ska kunna välja mellan antingen fem eller sju år från avlagd doktorsexamen. Syftet med förslaget är att tillgodose lärosätenas skilda förutsättningar och behov för att främja mobilitet och excellens. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.
SUA har länge förespråkat en längre tidsgräns för anställning som biträdande lektor. När promemorian presenterades i februari kommenterade SUA:s ordförande Ronnie Berntsson: ”Vi har länge arbetat för de här förändringarna, som innebär en klar förbättring av karriärsystemet vid svenska lärosäten, särskilt för yngre forskare.”
I remissvaret tillstyrker SUA regeringens båda förslag. SUA skriver att det krävs dels flexibla och effektiva karriärvägar, dels ett forskningssystem som underlättar såväl internationell mobilitet som mobilitet mellan olika sektorer, för att Sverige ska kunna attrahera, behålla och utveckla akademiska talanger.
Datum
23 april 2024
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.