10 januari 2017
Vetenskapsspelet Mundus går ut på att med hjälp av vetenskaplig metod utforska en ny värld – planeten Mundus.
Spelledarna inleder med berättelsen som ger bakgrunden till spelet och delar sen ut frågekort där deltagarna kan välja olika svårighetsgrad. Svårare frågor tar längre tid, men ger också mer poäng. Sen letar spelarna ledtrådar eller ”bevis” bland posters som finns uppsatta i spellokalen. När de tror sig ha rätt svar ska spelarna söka upp en spelledare. Är svaret rätt får de ”publicera” frågekortet tillsammans med tillhörande svarskort på ett bord. På bordet med publicerade kort ackumuleras kunskap under spelets gång som de andra spelarna kan ta del av. Det lag som har mest poäng vinner spelet. En spelomgång tar ca en timme.
Expedition Mundus utvecklades av den unga akademin i Holland, De Jonge Akademie, och lanserades på svenska av Sveriges unga akademi 2015.
Introduktionsfilm för Expedition Mundus (engelska). Video: De Jonge Akademie
1. Vi spelar Expedition Mundus på sommarforskarskolan Forskarmöten 2016. Ledamot Palle Dahlstedt, professor i konst och teknologi vid Aalborgs Universitet, är en av spelledarna och inleder spelet. 2. Rätt svar? en deltagare söker upp spelledaren för att presentera sitt svar. 3. Rätta svar ”publiceras” på ett bord och utgör ledtrådar för alla deltagare. Foto: Anna Kjellström och Annika Moberg/Sveriges unga akademi
1. Ledamöterna Martin Leijnse, docent i fysik vid Lunds universitet, och Maria Tenje, docent i mikrosystemteknik vid Uppsala universitet och Lunds universitet, var några av spelledarna när vi spelade Expedition Mundus på ForskarFredag i Lund 2016. 2. Spelare resonerar kring några av källorna. Foto: Vattenhallen Science Center i Lund
Mundus är tillgängligt som pdf. Här hittar du alla pdf:er som behövs för att göra en kopia av spelet eller bara ta en titt på det. För professionell utskrift i stor skala, se de juridiska riktlinjerna.
Spelet omfattar följande material:
Handledning för lärare, inklusive en inledande och en avslutande berättelse.
31 källor (A4 blad med ritningar, grafer, tabeller osv).
Fråge- och svarskort, uppdelade i tre kategorier:
- Basnivå (ljusgrön, numrerade B1 till B50)
- Nivå 1 (röd, numrerade 1 till 51)
- Nivå 2 (mörkgrå, numrerade 52 till 108)
- Nivå 3 (blå, numrerade 109 till 141)
Expedition Mundus kan anpassas till alla skolåldrar. Förutom materialet som anges ovan, behövs ett tomt pappersark för varje grupp elever. Detta behövs när de har samlat in och "publicerat" sina svar för att hålla ordning på poängen. Mer information finns i i handledningen för lärare.
Allmänt
Handledning för lärare
Mundus källor
Mundus Fråge- och svarskort for dubbelsidig utskrift:
Mundus frågor Basnivå
Mundus frågor Nivå 1
Mundus frågor Nivå 2
Mundus frågor Nivå 3
Mundus svar Basnivå
Mundus svar Nivå 1
Mundus svar Nivå 2
Mundus svar Nivå 3
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.