Camilla Svensson

Docent i farmakologi vid Karolinska Institutet

Ledamotsperiod 2013–2018

I Europa och i USA lider en av fem vuxna av kronisk värk. För att kunna utveckla effektivare behandlingar, undersöker jag hur smärta uppkommer och förstärks vid ledgångsreumatism.

Nyligen upptäckte jag en intressant detalj: ledgångsreumatism kan ge smärta även innan leden blir inflammerad. Tidigare har forskare trott att själva inflammationen har varit grunden för smärta. Men min forskning visar att smärtan kan komma i ett tidigare stadium av sjukdomen. Redan innan sjukdomen bryter ut finns det antikroppar mot lederna och dessa antikroppar verkar kunna trigga smärtsignaler.

Smärta utan inflammation kan förklara varför över hälften av alla patienter, som äter moderna läkemedel och därmed har fått ner inflammationen i lederna, ändå har ont i lederna. Jag planerar att fortsätta att detaljstudera antikroppars roll vid smärta. Dessutom ska jag undersöka hur smärtsignaler kan förstärkas under sin väg upp till hjärnan. I ryggmärgen sker en omkoppling av smärtsignalerande nervceller och i detta steg verkar styrkan på smärtsignalen vridas upp. Jag misstänker att det är speciella celler, så kallade glia celler, som ansvarar för detta vilket jag planerar att utforska.

Jag var ordförande i Sveriges unga akademi 2016–2017.

BILDER

1. Camilla Svensson i sitt labb på Karolinska Institutet 2. Camilla Svensson Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi (klicka för större bilder)

Camilla Svensson Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi (klicka för större bilder)

Camilla Svensson Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

Klicka för högupplöst porträtt Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

KORTA FAKTA

Född: 1973
Familj: Man och bonusdotter
Intressen: Utomhusliv, spenderar så mycket tid jag kan i skog och mark, gärna på mountainbiken eller med vandrarkängorna på. Vi tycker om att resa, att uppleva nya platser, kulturer och mat och har nästan alltid ett nytt resmål i sikte. Transporteras också gärna till nya miljöer och andra tider med hjälp av böcker.
Övrigt: Har bott 10 år i San Diego, Kalifornien, där jag gjorde min PhD och postdoc. Är spinningledare på Friskis & Svettis.

”Jag valde att bli forskare mycket för att jag älskar att grotta ner mig i de små detaljerna, men med åren har det blivit allt viktigare för mig att också engagera mig i de större sammanhangen. Sveriges unga akademi ger mig plattformen jag har sökt för att kunna se och skapa samband mellan forskare och mellan forskning och samhälle. Att kunna vara med och påverka hur förutsättningarna för morgondagens forskning kommer att se ut ger mig hopp, och en ny slags energi.”

 

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm