Maria Tenje

Professor i mikrosystemteknik vid Uppsala universitet

Ledamotsperiod 20142019

Jag utvecklar nya diagnostikmetoder för att snabbt spåra ämnen i olika biologiska vätskor. Analysmetoderna är baserade på mekaniska och elektrokemiska biosensorer.
Jag utvecklar även nya mikrobaserade system för att kunna analysera stora mängder av celler, en i taget, för att på det sättet få viktig information om hur olika celler inom samma population skiljer sig åt.

Ytterligare ett forskningsfokus är mikrobaserade modellsystem av olika biologiska barriärer som kan användas för tester när nya läkemedel utvecklas.
Alla olika forskningsprojekt är baserade på min kunskap om hur man tillverkar strukturer på mikro- och nanoskala i kisel, glas eller olika plaster.

Jag var Sveriges unga akademis ordförande för 2018–2019.

BILDER

1. och 2. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi 3. Foto: Markus Marcetic/Sveriges unga akademi (Klicka för större bild)

1. Foto: Markus Marcetic/Sveriges unga akademi 2. Mikrofluidchip så kallat organ-on-a-chip Tenje Lab Foto: Anette Wolff 3. 50 pL droppar som skapas i en mikrokanal tillverkad i PDMS. Foto: Anna Fornell (Klicka för större bilder)

1. Maria Tenje visar sin forskning på Vattenhallen Science Centre i Lund under en ForskarFredag. Foto: Ulla Ki Harrysson/Vattenhallen 2. Maria medverkar på Kunskapsgymnasiets Career Day 2015 3. Maria Tenje medverkar när Nobelpristagarna i kemi besökte Kungsholmens gymnasium i december 2014 Foto: Annika Moberg (Klicka för större bilder).

Maria Tenje Foto: Mikael Wallerstedt

Foto: Mikael Wallerstedt (klicka för högupplöst pressfoto)

KORTA FAKTA

Född: 1979
Familj: Make och två söner.
Intressen: Löpning, litteratur och pianospel
Övrigt: Har fått L’Oréal-UNESCOs utmärkelse ”For Women in Science” i Danmark.

”För att kraftfullt kunna verka för en jämställd akademi i Sverige. Jag vill bedriva ett aktivt engagemang på den forskningspolitiska arenan samt vara en förebild för de unga kvinnliga studenterna på våra tekniska högskolor som i dag inte identifierar sig själva som framtidens forskningsledare.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm