Gustaf Edgren

Docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet och ST-läkare i kardiologi vid Södersjukhuset

Ledamotsperiod 2017–2022

Varje år får över 100 000 svenskar en transfusion med blod från någon av Sveriges många frivilliga blodgivare. Lyckligtvis har blodsäkerheten genomgått en otrolig förbättring sedan 1980-talet då ett antal patienter smittades av HIV och andra virus genom just blodprodukter, men mycket arbete återstår. Tillsammans med kollegor runt om i världen studerar jag egentligen hela spännvidden av transfusionssäkerhet, alltifrån hälsoeffekter av att ge blod till transfusionssmittor och immunologiska effekter av transfusioner. Det är så otroligt mycket vi inte vet!

Jag arbetar också som ST-läkare i kardiologi och bedriver kliniskt inriktad forskning.

Gustaf Edgren Foto: Åsa Petré

(Klicka för högupplöst porträtt, öppnas i nytt fönster) Foto: Åsa Petré

KORTA FAKTA

Född: 1981
Familj: Min fru Karin och våra två barn, Nils (född 2014) och Hanna (född 2016).
Intressen: Enkelt! Mat, dryck och natur.
Övrigt: Jag brukar säga att forskning är världens bästa jobb. Jag gör precis vad jag vill och får drivas helt av min egen nyfikenhet vilket passar mig perfekt.

”Den huvudsakliga anledningen att jag är med i Sveriges unga akademi är att ha möjlighet att vara med och påverka svensk forskningspolitik. Samtidigt drivs jag också av en oro för det växande vetenskapsföraktet i samhället – all kunskap tycks ha relativiserats till åsikter, oavsett hur välunderbyggda de är – och som forskare inser jag att jag kanebidra till att försöka vända denna utveckling.”

Sveriges unga akademi
c/o Kungl. Vetenskapsakademien
Box 50005
SE 104 05 Stockholm

+ 46 (0)8 673 95 00
info@sverigesungaakademi.se

Facebook länk
Twitter länk
Instagram