Gustaf Edgren

Docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet och ST-läkare i kardiologi vid Södersjukhuset

Ledamotsperiod 2017–2022

Varje år får över 100 000 svenskar en transfusion med blod från någon av Sveriges många frivilliga blodgivare. Lyckligtvis har blodsäkerheten genomgått en otrolig förbättring sedan 1980-talet då ett antal patienter smittades av HIV och andra virus genom just blodprodukter, men mycket arbete återstår. Tillsammans med kollegor runt om i världen studerar jag egentligen hela spännvidden av transfusionssäkerhet, alltifrån hälsoeffekter av att ge blod till transfusionssmittor och immunologiska effekter av transfusioner. Det är så otroligt mycket vi inte vet!

Jag arbetar också som ST-läkare i kardiologi och bedriver kliniskt inriktad forskning.

BILDER

1. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi (Klicka för förstoring) 2. Tvärvetenskaplig speeddejt vid septermbermötet 2018, från vänster: Johanna Rosén (tunnfilmsfysik) och Katarina Wadstein MacLeod (konstvetenskap), Gustaf Edgren (epidemiologi) och Sara Strandberg (elementarpartikelfysik). Klicka för större bild. Foto: Johan Wingborg/SUA 3. Juryn för L'Oréal Unesco For Women in Science-priset med stöd av Sveriges unga akademi 2018, från vänster: Gustaf Edgren, Beatrice Fahlkvist, Mia Lindskog, Sara Strandberg, Maria Tenje och akademins ordf. 2017–2018 Kristian Pietras. Foto: Emma Burendahl

Gustaf Edgren Foto: Johan Wingborg/SUA

Klicka för pressbild. Foto: Johan Wingborg/SUA

KORTA FAKTA

Född: 1981
Familj: Min fru Karin och våra två barn, Nils (född 2014) och Hanna (född 2016).
Intressen: Enkelt! Mat, dryck och natur.
Övrigt: Jag brukar säga att forskning är världens bästa jobb. Jag gör precis vad jag vill och får drivas helt av min egen nyfikenhet vilket passar mig perfekt.

”Den huvudsakliga anledningen att jag är med i Sveriges unga akademi är att ha möjlighet att vara med och påverka svensk forskningspolitik. Samtidigt drivs jag också av en oro för det växande vetenskapsföraktet i samhället – all kunskap tycks ha relativiserats till åsikter, oavsett hur välunderbyggda de är – och som forskare inser jag att jag kanebidra till att försöka vända denna utveckling.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm