Stefan Engblom

Professor i beräkningsvetenskap vid Uppsala universitet

Ledamotsperiod 2016–2021

Mitt forskningområde är beräkningsvetenskap, ett tvärvetenskapligt ämne som undersöker användandet av beräkningsmodeller för att fånga och förstå olika aspekter av verkligheten. Ämnet sträcker sig från matematisk modellering inom olika tillämpningar till utveckling och analys av beräkningsmetodik, inklusive konstruktion av effektiv mjukvara och hantering av experimentella data.
Jag har särskilt intresserat mig för beräkningar och modellering inom cellbiologi, epidemiologi och strukturbiologi, men jag har även ägnat mig åt att utveckla beräkningsmetoder för mikrofluidik, mikromagnetism och strömningsmekanik. Gemensamt för många av de tillämpningar jag arbetat med
är att man använder sig av slumpmodeller: detta för att fånga effekten av de delar av verkligheten som inte låter sig modelleras på mer traditionellt sätt.

BILDER

Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi (Klicka för förstoring)

Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi (Klicka för förstoring)

Porträtt (klicka för högupplöst bild): Lovisa Engblom Stefan räknar (klicka för förstoring) Foto: Henrik Johansson

Stefan Engblom Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

(Klicka för högupplöst porträtt, öppnas i nytt fönster) Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

KORTA FAKTA

Född: 1976
Familj: Gift med Märta Cullhed Engblom (barnmorska), fem barn: Miriam f. 04, David f. 06, Sofia f. 08, Martin f. 12 och Hanna f. 17.
Intressen: När tiden räcker till dansar jag hemskt gärna argentinsk tango, tränar med kettlebells och
lyssnar på klassisk musik. I olika kombinationer!

”I Sveriges unga akademi hoppas jag särskilt kunna engagera mig i frågor som rör
utvärdering av vetenskap. Jag är själv inblandad i flertalet tvär-vetenskapliga forskningsprojekt och efterlyser härmed bättre tvärvetenskapliga utlysningar och -utvärderingsprocesser! Jag är också intresserad av jämställdhetsfrågor i kombination med ovanstående. Forskare ska bedömas för vad dom har att ge som forskare, snarare än vad dom har gett upp som människa. Sist men inte minst uppskattar jag naturligtvis möjligheten att kontinuerligt få
träffa och bli inspirerad av forskare med olika bakgrund och insikter.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm