Foto: Markus Marcetic/SUA
Min forskning är fokuserad på att med hjälp av genetisk information och experimentella strukturer modellera egenskaper och dynamik hos biologiska makromolekyler som proteiner och cellmembran. Arbetet har bland annat resulterat i ett av världens mest spridda program för biomolekylär modellering (Gromacs) som även används för distribuerade beräkningar i Folding@Home-projektet. Min grupp har gjort viktiga upptäckter om hur proteiner sätts in i membran i celler, hur jonkanaler öppnas och stängs, och hur virus infekterar celler genom att fusionera med cellmembran. Utvecklingen av beräkningsmetoder för biomolekyler har fått mycket stort genomslag inom tillämpningar som en länk mellan teori och experiment, inte minst inom läkemedelsindustrin.
Docent i Teoretisk kemi, Stockholms Universitet 2008.
Professor i Biofysik, Stockholms Universitet, 2010-.
Professor i Teoretisk Biofysik, KTH, 2011-
Särskild forskare i bioinformatik, Vetenskapsrådet 2011-2016
Född: 1972
Familj: Gift med Camilla Lindahl, tre barn: Andrea (12), Markus & Maria (tvillingar, båda 8).
Intressen: Någonstans emellan tiden som jag lägger på forskning och med familjen hittar jag ibland lite tid för segling, speciellt långfärdssegling, och efter många år är jag fortfarande barnsligt förtjust i fotografi. Till vardags är vinprovning ett stort intresse, och en fördel med att resa mycket är att man ibland får möjlighet att besöka vingårdar över hela världen!
Övrigt: Jag är inte bara en teoretisk forskare, utan har ett stort ingenjörsintresse och plockar gärna isär en motor för att reparera den. Jag har faktiskt körkort som biografmaskinist sen tiden i Lunds studenters filmstudio, och kan fortfarande hantera en 35mm Zeiss-projektor med Xenon-lampa!
Jag brinner för att svenska universitet ska bli bättre på mobilitet och rekrytering. Sverige har mycket bra forskning, men vi har ett enormt problem att de flesta universitet främst anställer sina egna doktorer istället för att locka hit utländska forskare med nya erfarenheter, nya tankar, och nya forskningsområden. Den här nepotismen går igen på många fler plan än vi tror: vi utser främst chefer bland trotjänare istället för att ta någon utifrån som vill ändra status quo, och i slutändan har de flesta svenska universitetsrektorer doktorerat vid sitt eget universitet och gått en lång administrativ bana istället för att vara världsledande forskare.
Sveriges Unga Akademi ger mig en plattform för att driva de här idéerna och försöka forma en mer konkurrenskraftig akademi baserat på forskningens behov!
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.