Utomhusporträtt av Johan Larsbrink

Foto: Erik Thor/SUA

Om Johans forskning

Forskningen i min grupp handlar om att studera de enzymer som olika mikroorganismer använder för att bryta ned biomassa och använda den som näring. Vi identifierar tidigare ostuderade enzymer och utför både biokemiska och strukturella studier för att både ta reda på vilka kemiska bindningar enzymerna kan bryta och hur enzymerna ser ut ned på atom-nivå, vilket sammantaget förklarar hur de får sina egenskaper.

Vår forskning kan leda till förbättrad produktion av biobränslen, där just nedbrytningen av biomassa är ett nyckelsteg och en process som behöver förbättras för att kunna bli mer konkurrenskraftig. Vi studerar även hur bakterier i vår tarmflora bryter ned kostfiber som vi själva inte kan smälta, vilket ger en bättre bild av hur olika kostval påverkar vilka arter i tarmen som gynnas. Nyligen har vi även påbörjat studier av enzymer som kan användas antimikrobiellt då de bryter ned de skyddande barriärer som både bakterier och svampar omger sig med.

Nedladdningsbara bilder

Larsbrink_fotoErikThor_021_1100x733

Foto: Erik Thor/SUA

Ladda ned
LarsbrinkJohan_fotogMartinJansson_hires

Foto: Martin Jansson

Ladda ned

Kort fakta om Johan

Född: 1982
Intressen: Film, löpning och resor.
Övrigt: Jag tävlingssimmade under hela min uppväxt. I vuxen ålder har jag förutom Sverige även bott i Japan, Kanada och Norge.

Jag ser medlemskapet som en möjlighet att engagera mig i frågor som påverkar unga forskare, från de etablerade forskare som representeras i Sveriges unga akademi och till de studenter, doktorander och postdoktorer som vi själva handleder.

Akademiaktivitet

sua_fopropp2023_ill_1100x571
Adel Daoud
Alison Gerber
Andreas Nord
Ann-Kristin Kölln
Anna T. Danielsson
Cecilia Engdahl
Christian Ohm
David Karlander
Elham B. Rostami
Ellen Bushell
Ewa Machotka
Frida Bender
Gabriele Messori
Hanne Fjelde
Iva Lučić
Janina Seubert
Jessica Jewell
Johan Larsbrink
Johan Rockberg
Johan Zelano
Juan C. Rocha
Karl Wennberg
Karolina Kauppi
Katarina Wadstein MacLeod
Linda Andersson Burnett
Lisa Hellman
Lucie Delemotte
Mathias Osvath
Mia Liinason
Michael Schöll
Måns Magnusson
Oscar Agertz
Petter Brodin
Philippe Tassin
Rikard Landberg
Ronnie Berntsson
Ruth Pöttgen
Sara Liin
Sebastian Westenhoff
Shervin Bagheri
Sigrid Schottenius Cullhed
Sofia Lodén
Yaffa Epstein
Ylva Söderfeldt
Rapporter och inspel
2023

Sveriges unga akademis inspel till forskningspropositionen 2024

Kollage med porträtt av de 6 författarna, leende
Adel Daoud
Alison Gerber
Andreas Nord
Ann-Kristin Kölln
Anna T. Danielsson
Cecilia Engdahl
Christian Ohm
David Karlander
Elham B. Rostami
Ellen Bushell
Ewa Machotka
Frida Bender
Gabriele Messori
Hanne Fjelde
Iva Lučić
Janina Seubert
Jessica Jewell
Johan Larsbrink
Johan Rockberg
Johan Zelano
Juan C. Rocha
Karl Wennberg
Karolina Kauppi
Katarina Wadstein MacLeod
Linda Andersson Burnett
Lisa Hellman
Lucie Delemotte
Mathias Osvath
Mia Liinason
Michael Schöll
Måns Magnusson
Oscar Agertz
Petter Brodin
Philippe Tassin
Rikard Landberg
Ronnie Berntsson
Ruth Pöttgen
Sara Liin
Sebastian Westenhoff
Shervin Bagheri
Sigrid Schottenius Cullhed
Sofia Lodén
Yaffa Epstein
Ylva Söderfeldt
Debattartiklar
2022

Debatt: Så får vi ett fritt och öppet vetenskapssamhälle

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Stiftelsen för Sveriges unga akademi, orgnr. 802477-9483 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser