Steffi Burchardt

Docent och universitetslektor i strukturgeologi vid Uppsala universitet

Ledamotsperiod 2016–2021

Innan en vulkan har ett utbrott brukar den bli nervös, vilket kan mätas i form av t.ex. jordskalv. Men det är svårt att tolka vad som faktiskt pågår inuti vulkanen eftersom det är omöjligt att ta sig in i vulkanens inre. Därför utforskar jag döda och eroderade vulkaner, liksom en patolog som studerar döda kroppar. Jag vill förstå hur magma transporteras och lagras i vulkanens inre, hur en magmakammare bildas och faktorerna som bestämmer om det blir ett utbrott eller inte. Utöver fältstudier använder jag mig av numeriska modelleringar och såkallade analogexperiment som simulerar magmadynamiken i en mer tillgänglig skala. Eftersom magmatransportsystem är väldigt komplexa och kontrolleras av samspelet mellan mekaniska, kemiska och termiska processer som i sin tur utspelar sig från kristallnivå till jordskorpans skala och från sekunder till millioner år, samarbetar jag med experter inom geofysik, geokemi och geodesi. Målet är att förstå vad som pågår i en nervös vulkan och förutsäga utbrott.

BILDER

Vulkanen Payun, Argentina. Foto: Karen Mair Porträttfoto: Erik Thor/Sveriges unga akademi (Klicka för förstoring)

1. Bild från Nature: Interpretation of the 3D cone-sheet projections Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 2. Fältbild från Island: magmakammaren (ljusa berget) bredvid uppåtpressade lager av basaltlava. Foto: Steffi Burchardt

Steffi Burchardt Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

(Klicka för högupplöst porträtt, öppnas i nytt fönster) Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

KORTA FAKTA

Född: 1982
Familj: bor i Tyskland
Intressen: Styrketräning och kost, landskapsfotografi, fjällvandring, att upptäcka nya saker hela tiden
Övrigt: Jag gillar att använda mat i min undervisning om geologiska strukturer och materialegenskaper.
Jag har även en del (teoretisk) kunskap om hur man dödar en anfallande puma som jag lärde mig under fältarbete i Argentina.

”Jag är med i Sveriges unga akademi för att göra skillnad för unga forskare som vill bygga en hållbar karriär inom akademin. Nycklarna till det är öppenhet, engagemang och nätverkande över ämnesgränser. Och de principerna står Sveriges unga akademi för.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm