Sveriges unga akademi sammanträdde utanför Stockholm 19–20 september. Utåtriktad verksamhet ägnades en strategiworkshop och journalist Magnus Linton undervisade om hur man bygger en levande text. Akademins forskningspolitiska inspel diskuterades också.

utomhus i grönska, gruppporträtt av ledamöter och personal

Foto: Jesper Ahlin Marceta

Septembermötet startar upp verksamhetsåret och många aktiviteter tar sin början här. Nätverket får också stor plats, akademin svetsas samman med inslag som rookie-walk, promenader i mindre grupper där man får möjlighet att lära känna varandra och passa på att fråga om hur det fungerar i SUA.

SUA:s utåtriktade verksamhet laddar för en ökad satsning. För att undersöka vilka aktiviteter som finns på idéstadiet och hur dessa skulle kunna se ut hölls en strategiworkshop i två steg. Beredningsgruppen för utåtriktade aktiviteter samlade tacksamt in materialet för bearbetning, och kommer leverera vision och förslag vid kommande akademimöten.

Det mycket uppskattade inslaget vetenskapliga presentationer till öl och chips gavs av Måns Magnusson, biträdande lektor och docent i statistik vid Uppsala universitet, och Juan C. Rocha, forskare i miljö- och hållbarhetsvetenskap vid Stockholms universitet.

Dag två gästade journalist och författare Magnus Linton akademin. Magnus har skrivit boken ”Text & stil. Konsten att berätta med vetenskap”, som också är utgångspunkten för ett projekt med stöd av Natur & Kultur där Magnus håller workshoppar med forskare. Detta inleddes för SUA:s del med en föreläsning, Levande text – så byggs den, och sen fick SUA under Magnus ledning diskutera ett exempel i form av en debattartikel med replik.

Dela artikel

Relaterade artiklar

Bild: perspektiv från längst bak i sal, föreläsare längst fram pekar på skärm. Publik står, gammal sal med takhöjd och staty.
Akademimöte
2024

Brysselspaning och public service forskningsbevakning på akademimöte

Sveriges unga akademi samlades i Stockholm den 7–8 februari. Representanter från EU, public service och experter inom AI gästade SUA. Planering och arbetsgrupper för den kommande perioden initiera...
Gruppbild SUA framför skelettet av en brachiosarus på naturhistoriska museet i Berlin.
Akademimöte
Internationellt
2023

SUA i Berlin

Världens största monterade skelett av en brachiosaurus välkomnade SUA på Museum für Naturkunde i Berlin. På akademimötet den 28–29 november arbetade SUA med en strategi för utåtriktat arbete och t...
akademiledning 2023
Akademimöte
2023

Ny akademiledning vald för 2023–2024

Sveriges unga akademi (SUA) har valt sin nya akademiledning för akademiåret 2023/2024. Ny ordförande blir Ronnie Berntsson, docent i medicinsk kemi och biofysik vid Umeå universitet. Under året vä...