8 maj 2025
Journalister, forskare och författare som skriver om klimatet utsätts allt oftare för hot och trakasserier. Hur kommer det sig att klimatfrågan är så laddad? Detta diskuterades nyligen i ett fullsatt bibliotek på Medborgarplatsen i Stockholm.
Klimat och demokrati är frågor som engagerar. Det var fullsatt på Tranströmerbiblioteket när Samtal pågår arrangerades. Diskussionen leddes av Maja Åström och i panelen satt Jonathan Jeppsson, journalist på Aftonbladet, Nina Wormbs, forskare på KTH och Erik Larsson ordförande för Reportrar utan gränser. Foto: Sveriges unga akademi
Samtalet arrangerades med anledning av den internationella pressfrihetsdagen 3 maj och genomfördes inom ramen för programserien Samtal pågår – ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek, Svenska Unescorådet och Kommittén för demokratins röstbärare/Sveriges unga akademi.
I panelen ingick Erik Larsson – ordförande för Reportrar utan gränser, Jonathan Jeppsson – författare och gräv- och samhällschef på Aftonbladet samt Nina Wormbs – professor i teknikhistoria vid Kungliga Tekniska högskolan. Samtalet modererades av Maja Åström – journalist och folkbildare.
Enligt Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex ligger pressfriheten i världen på en historisk bottennivå. Aldrig tidigare sedan mätningarna inleddes 2002 har poängen varit så låga. Mindre än en procent av världens befolkning lever idag i ett land med god pressfrihet.
Journalister som rapporterar om miljöfrågor är en av de grupper som är märkbart utsatta. Samma sak gäller klimatforskare. Vad händer om dessa röster tystas?
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.