Foto: Cecilia Sjöberg
Mina forskningsintressen rör tidigmodern (1600–1800-tal) politisk kultur, särskilt hur dåtidens människor hanterade ovisshet och osäkerhet i det svenska väldet. Jag arbetar mycket med teori- och metodfrågor och använder mig av begrepp som tillit/kontroll, privat/publikt och främlingskap/identitet för att förstå historien. Jag har en bakgrund i statsvetenskap, praktisk filosofi och internationella relationer och arbetar därför ofta tvärvetenskapligt.
För närvarande forskar jag om flyktinghistoria. Jag undersöker mottagandepraktiker och kategoriseringar av människor på flykt, med särskilt fokus på flykter inom Östersjöområdet under tidigt 1700-tal. I förlängningen försöker jag utarbeta metoder för att hjälpa till att se tidigmoderna erfarenheter av flykt och översätta dem till vår samtid, för att på så sätt möjliggöra transhistoriska och transgeografiska samarbeten, det vill säga som sträcker sig över tid och rum.
Född: 1981
Intressen: Filmnörd med stort litteraturintresse som tävlingspusslar och lätt fastnar i maniska legobyggen. Trivs trots detta bäst utomhus, men packar ner böcker, te och choklad.
Jag är ledamot i Sveriges unga akademi för att utöka mina möjligheter att påverka forskares och forskningens villkor. Avgörande utmaningar – forskningens frihet, forskares rörlighet, forskningens relevans/nytta – behandlas idag ofta som enskilda frågor och angrips utifrån avgränsade discipliner eller från ett nationellt perspektiv. Min övertygelse är att frågorna är sammanlänkade och kräver ett internationellt och tvärvetenskapligt förhållningssätt. Genom Unga akademin vill jag verka för förändring, hitta nya gemenskaper och fördjupa mina kunskaper om forskningspolitiska frågor.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.