23 maj 2025
Sveriges unga akademi firade sin fjortonårsdag den 23 maj, med litterär prägel från den vackra Svenska Akademien. Dagens självklara höjdpunkt var att välkomna nya ledamöter.
Hurra! Gabriele Messori, ordförande med nya ledamöterna Björn Lundberg, Laura Bacete Cano, Maria Mancilla Garcia, Wojciech Michno, Sari Nauman, Carolin Schütze, Marcel Tarbier samt Sofia Lodén, avgående ordförande och Sverker Lundin, vd. (Ej närvarande: ny ledamot Moa Lidén). Foto: Sveriges unga akademi
Sveriges unga akademi kände sig hedrade över att få fira årsdagen i Svenska Akademiens anrika lokaler. Författaren Anna-Karin Palm, ledamot av Svenska Akademien, intygade att det är en sällsynt ära.
Unga akademins Sofia Lodén och Sigrid Schottenius Cullhed utforskade tillsammans med Anna-Karin Palm och Christian Rück språkets roll i att förmedla kunskap. En allt för krass språkdräkt kan medföra att man missar viktiga nyanser i medicinsk rapportering, föreslog Christian Rück, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Anna-Karin Palm, författare och ledamot av Svenska Akademien, berättade om sin strävan efter att med språket förmedla så träffsäkra bilder som möjligt. Anna-Karin nominerades till Augustpriset i fackboksgenren 2019 för sin biografi Jag vill sätta världen i rörelse om Selma Lagerlöf. Akademins ledamöter överraskades med en goodiebag innehållande Anna-Karin Palms Lagerlöf-biografi och Christian Rücks bok Olyckliga i paradiset: varför mår vi dåligt när allt är så bra?
Ett kortare akademimöte hölls och Guro Nore Fløgstad, ordförande i Akademiet for yngre forskere, gav en hälsning från vår norska systerakademi. Vi ser mycket fram mot möjligheter att samarbeta kring gemensamma frågor som akademisk frihet och forskningspolitik framöver.
När jag träffat Sveriges unga akademi kommer jag alltid tillbaka hem fylld av idéer till vad vi kan göra.
Guro Nore Fløgstad, ordförande i Akademiet for yngre forskere
Foto: Sveriges unga akademi
Ledamöterna för 2020–2025 tackades av. Avgående ordförande Sofia Lodén lämnade över ordförandeklubban till Gabriele Messori, professor i meteorologi vid Uppsala universitet, som ska leda Unga akademin 2025–2026.
Kortare möten i de tre beredningsgrupperna hölls, för dagen kallade ”hörnor”. De nya ledamöterna cirkulerade mellan beredningsgrupperna för att få en smakbit vardera och kunna bilda sig en idé om var de vill engagera sig närmast.
På Forskningspolitiska gruppens agenda avhandlades till exempel banbrytande forskning och sjunkande antal doktorander. Nya sammankallande för den forskningspolitiska gruppen är Andreas Nord och Jennifer Mack. Den internationella beredningsgruppen diskuterade bland annat Network of European Institutes for Advanced Study – NETIAS-aktiviteter på Swedish Collegium for Advanced Study i Uppsala, och ett möte med unga akademier i Sydamerika. David Marlevi är ny sammankallande för den internationella beredningsgruppen. Den utåtriktade beredningsgruppen kommer att ledas av Pierre Nyquist, som även är en av ledarna på årets Forskarmöten.
Med nya ledamöter välkomnade och samtal som rörde sig mellan vetenskap, språk och samhälle, lämnade vi Börshuset med tankarna lite vidare, rösterna lite starkare, öronen spetsade – och blicken fortsatt riktad framåt.
Givet Svenska Akademiens arbete för ett gemensamt rikt och levande språk som alla ska ha möjlighet att bruka och utveckla, skulle jag gärna vilja lyfta fram svenskans roll som vetenskapligt språk.
Jag önskar att ni får tillfälle till många goda samtal och att det blir både återseenden och tillfällen, till nya bekantskaper och till fest. Varma gratulationer på födelsedagen Sveriges unga akademi!
David Håkansson, alumn och ledamot i Svenska Akademien, skickade en hälsning då årsdagen sammanföll med doktorspromotionen vid Uppsala universitet.
Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.