18 februari 2025
Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter har i dagarna publicerat ett uttalande om akademisk frihet och dess betydelse för forskning, utbildning och spridning av vetenskaplig kunskap.
Foto: Rowan Heuvel/Unplash
Dokumentet är en sammanfattning av Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter syn på akademisk frihet och syftar till att tjäna som grund för offentliga inspel och ställningstaganden i både konkreta och allmänna frågor om akademisk frihet.
Det är en synnerligen lämplig tidpunkt för att inskärpa och påminna om hur avgörande den akademiska friheten är. Just nu viktigare än någonsin. Den är i praktiken grundförutsättningen för att forskning värd namnet ska kunna bedrivas i en värld där den akademiska friheten i skrämmande snabb takt hotas och begränsas.
Sigrid Schottenius Cullhed, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet
Foto: Eric Cullhed
Akademisk frihet omfattar rätten att självständigt välja forskningsfrågor, metoder och publiceringskanaler, fritt från politisk, ideologisk eller kommersiell påverkan. Den ses som en grundläggande del av ett demokratiskt samhälle och möjliggör för medborgare att ta del av oberoende och tillförlitlig kunskap.
Hot mot den akademiska friheten kan komma från politisk styrning, kommersiella intressen och extremistiska rörelser, men också inifrån akademin genom intolerans och så kallad cancelkultur.
Akademisk frihet och demokrati är tätt sammanlänkade. Genom att forskning och utbildning bedrivs oberoende av politiska och kommersiella intressen säkerställs att medborgarna får tillgång till kunskap som är saklig och tillförlitlig. I en tid präglad av snabba tekniska förändringar och desinformation har fria universitet en avgörande roll som oberoende förmedlare av kunskap. Samtidigt har en demokratisk stat ett ansvar att värna den akademiska friheten, eftersom den i sin tur bidrar till demokratins långsiktiga stabilitet. Ett starkt stöd för nyfikenhetsstyrd forskning är en viktig indikator på att den akademiska friheten respekteras.
Kommittén betonar vikten av att värna den akademiska friheten för att säkerställa att forskning och utbildning bedrivs fritt och med hög kvalitet, samt att vetenskapliga rön kan spridas fritt till samhället.
Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter består av representanter från Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Sveriges unga akademi.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.