14 september 2015
Fredrik Bäckhed är en av författarna till en nyligen publicerad artikel i Cell Metabolism som visar att fleromättat fett ökar de goda bakterierna i tarmfloran som bland annat minskar viktökning.
Foto: Johan Wingborg
Bäckhed förklarar studien i P4 Göteborg.
Tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. Studien, som publiceras i Cell Metabolism, visar att tarmens bakterier kan vara ett lämpligt mål för behandling av metabola störningar.
Forskarna planerar nu ytterligare studier med förhoppningen att samma resultat ska kunna upprepas hos människor.
– Våra resultat pekar på att en kost med nyttiga fetter, i kombination med så kallade probiotiska bakterier, skulle kunna minska risken för metabola sjukdomar hos människor. Resultaten öppnar också för möjligheten att använda en individs unika tarmflora som grund för skräddarsydda kostråd, säger Fredrik Bäckhed.
Sahlgrenska akademin: Tarmfloran kan förstärka negativa effekter av fettrik kost
Artikeln ”Cross-talk between gut microbiota and dietary lipids aggravates WAT inflammation through TLR signaling” publicerades online i Cell Metabolism den 27 augusti
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.