4 november 2022
På höstlovet infann sig åter horder av forskare Tekniska museet för att möta barn och unga och berätta om forskning under muséets mest välbesökta vecka på året. Cirka 30 forskare medverkade i SUA:s regi från områden som doftforskning, partikelfysik, livsvetenskaper och fredsforskning. Besökarna engagerades med tipspromenad, prova-på aktiviteter och datorsimuleringar.
Elisabeth Rachlew, Danica Kragic Jensfelt och Christian Ohm pratar med museibesökare på Forskarlov. Foto: SUA
Ledamot Christian Ohm, partikelfysiker vid KTH och CERN, rapporterar:
Vad är det för maskin på bilden och vad gör den, frågade ett barn nyfiket.
Det är ett stort experiment 100 meter under marken som hjälper oss att förstå de minsta byggstenarna som allt runtomkring oss är gjort av. Vad är det minsta du vet? svarade jag.
Sandkorn är pyttesmå, svarade barnet efter en stunds fundering.
Vad är de gjorda av då? frågade jag då.
Jag visar ett filmklipp med en gradvis inzoomning som börjar med ett hårstrå, vidare neråt till molekyler, atomer, atomkärnor och till slut, kvarkar! och erbjuder en känsla för det mikrokosmos som vi försöker förstå.
– För oss är det otroligt viktigt att ge plats för forskning och att skapa möten mellan forskare, forskning och allmänheten. Det vill säga alla våra besökare. Unga som gamla. Det är andra året vi kör Forskarlov på Tekniska och vi älskar det. Och det gör även besökarna. Jag ser redan fram emot nästa år och det hoppas jag alla andra gör med, Linda Sandberg, Programansvarig Tekniska museet.
Foto: Kristina Alexanderson
1. Agnes Holm och Amanda Löfström, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet. Foto: Anna Gerdén/Tekniska 2. Christian Ohm, partikelfysiker från KTH. Foto: SUA 3. Teodor Jernsäther-Ohlson, Stockholms universitet, instruerar besökare som testar doftexperiment. Foto: SUA (Klicka för större bilder)
1. Ellen Sjule (KI). 2. Cenk Onur Gurdap och Ellen Sjule (KI) vid Erdinc Sezgins uppställning visar och berättar om ljus. Foto: SUA 3. Micaela Wannefors, freds- och konfliktforskare (Uppsala universitet) demonstrerar datormodell som används för att kalkylera risk för konflikter globalt. Foto: SUA (Klicka för större bilder)
Forskare från Stockholms universitet lät besökare prova sitt luktsinne med doftprover och skräddarutvecklad programvara. SUA-alumn Danica Kragic Jensfelt (KTH) pratade robotik sida vid sida med fusionsforskaren Elisabeth Rachlew (KTH). Freds- och konfliktforskare från Uppsala universitet demonstrerade de datormodeller som används för att förutse var konflikter riskerar att inträffa. Shervin Bagheri med kollegor från KTH visade experiment inom sitt fält strömningsmekanik.
1. Romain Vallon och Willy Bonneuil (KTH) illustrerar strömningsmekanik. Foto: Anna Gerdén/Tekniska 2. Andrea Kotnik, Will Tanadet, Yue Chen och Akshay Sridhar (SciLifeLab) på plats i utställningen Hyper Human. Foto: Anna Gerdén/Tekniska 3. Erdinc Sezgin (Karolinska Institutet) svarar på Tipspromenad-frågor. (Klicka för större bilder) Foto: SUA
Will Tanadet och en grupp kollegor till SUA-ledamot Lucie Delemotte använde molekylmodeller och VR-glasögon för att berätta om molekylär biofysik. Erdinc Sezgin och ett stort gäng från Karolinska Institutet hade ljus som tema. De konstruerade till exempel ett enkelt mikroskop med ett litet glasrör med vatten från Östersjön och en laser. När röret genomlystes med lasern projicerades en bild på väggen som avslöjade små organismer som levde i vattenprovet.
Danica Kragic Jensfelt, robotforskare (KTH) och Elisabeth Rachlew, fusionsforskare (KTH) underhåller en ung besökare. Foto: SUA
Sveriges unga akademi är mycket glada över samarbetet Forskarlov och att få träffa så många besökare!
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.