10 april 2019
För första gången har man lyckats avbilda ett svart hål. Josefin Larsson, astronom vid Kungliga Tekniska högskolan som själv forskar på svarta hål berättar om bedriften och vad vi kan vänta oss härnäst.
Bilden avslöjar det svarta hålet i mitten av Messier 87, en massiv galax i det närliggande Virgo-galaxklustret. Det svarta hålet heter M87 och ligger 55 miljoner ljusår från jorden och har en massa på 6,5 miljarder gånger den för solen. Foto: Event Horizon Telescope
EHT Astronomers Capture First Image of a Black Hole
Nature The first image of a black hole: A three minute guide
Detta är första gången man tagit bilder med så hög upplösning att man kan se ”skuggan” av ett svart hål.
Med hjälp av Event Horizon Telecope (EHT), vilket är ett globalt nätverk av radioteleskop. Genom att kombinera observationerna från de olika teleskopen får man väldigt bra upplösning.
Det finns i centrum av en galax som heter Meissner 87 (M87). Avståndet till galaxen är runt 55 millioner ljusår.
Att vi kommer lära oss en massa nytt om svarta hål. Det vi ser nu är bara den allra första datan. Med fler observationer kommer man få bättre information om det svarta hålet och materialet i dess närhet. Dessutom kan vi vänta oss en liknande bild av det svarta hål som finns i centrum av Vintergatan!
Detta är ett stort internationellt samarbete.
Det är ett objekt som har ett så starkt gravitationsfält att inte ens ljus kan ta sig därifrån.
Det var det absolut. En del av min forskning handlar om flöden av materia nära svarta hål och jetstrålar. Från observationerna med EHT kommer vi lära oss mer om detta. I M87 ser vi nämligen en sådan jetsråle.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.