14 november 2024
Den 12 november arrangerade Sveriges unga akademi en online-workshop med Uppsala universitet, som erbjöd en insiktsfull introduktion till det svenska akademiska systemet baserat på boken A Beginner’s Guide to Swedish Academia.
Foto: Lars Pehrson, Erik Thor/SUA
Som författare till A Beginner’s Guide to Swedish Academia skänker det oss enorm glädje att se den bli läst och ge användbar information till nykomlingar i det svenska systemet. Att arbeta tillsammans med stödpersonalen vid universiteten är avgörande för att sprida vår boks budskap och för att kunna delta i diskussioner med vår målgrupp, och därför är det alltid riktigt spännande att bli inbjuden!
Janina Seubert, ledamot i Sveriges unga akademi
Webinariet syftade till att hjälpa forskare som är nya i Sverige att navigera i det akademiska landskapet. Ledamöter i Sveriges unga akademi, Janina Seubert (Karolinska Institutet) och Yaffa Epstein (Uppsala universitet), delade med sig av sin expertis och sina personliga erfarenheter för att vägleda deltagarna genom det svenska forskningssystemet kompexicet, med hjälp av A Beginner’s Guide to Swedish Academia som ramverk.
Utmaningarna som forskare kan möta när de flyttar till ett nytt land belystes, från att förstå hur universiteten styrs till att hitta finansieringsmöjligheter och axla sitt undervisningsansvar. Webinariet fokuserade på att förklara principerna och strukturerna i den svenska akademin genom att kombinera juridisk och offentlig information med personliga erfarenheter från forskare som inledde sina karriärer i Sverige.
Deltagarna fick också praktiska råd om vardagliga aspekter av livet i Sverige, såsom socialförsäkringsförmåner och språkets roll i akademiska miljöer.
Guiden, som skrivits av Sveriges unga akademi, tar upp viktiga frågor för nya forskare, från akademiska meriter och nätverk till praktiska bekymmer. De sex kapitlen täcker ämnen som den högre utbildningens struktur, rättigheter och förmåner för forskare, och till och med ett lexikon över svenska akademiska termer och förkortningar.
En webinarium kommer att hållas vid Linköpings universitet den 11 februari.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.