4 april 2025
Är döden dålig? Får en forskare vara aktivist? Vilket ansvar har individen för klimatet? Det var några av de frågor som diskuterades när forskare mötte filmskapare under Sveriges Kortfilmfestival på Bio Aspen i Hägersten.
Samtalet på Bio Aspen modererades av akademins tidigare ledamot Christian Ohm och Aase Högfeldt från Sveriges Kortfilmfestival. I panelen deltog (fr v) filmskaparna Hilde van Amelsvoort och Jessica Laurén, samt forskarna Frida Bender, Karl Ekendahl och Olle Torpman. Foto: Sveriges unga akademi
Sveriges unga akademi och Sveriges Kortfilmfestival har sedan flera år tillbaka ett samarbete där vi bjuder in högstadie-, gymnasie- och folkhögskoleelever till kortfilmsvisning och forskarsamtal i samband med festivalens öppnande. I år deltog ett drygt femtiotal elever från Kaggeholms folkhögskola och Sigtuna folkhögskola.
Temat för årets filmvisning var filosofi samt klimat och miljö. Inledningsvis visades tre filmer som berörde frågor om bland annat normer, död och existens. Därefter visades den animerade filmen Skitväder, som på ett träffsäkert sätt skildrar hur många av oss blundar för verkligheten och hur svårt vi har att ändra våra vanor.
Filmen inleds med att det har regnat i fyrtio dagar. Hemma hos småbarnsfamiljen planeras det för ännu en köksrenovering, med bekymmer kring färgval, klickgolv och försenade leveranser. Allt medan vattnet forsar in i källaren och mormor befinner sig på semester i Grekland där skogsbränderna sprider sig…
– Jag gick runt och var frustrerad över att folk bryr sig om skitsaker istället för om klimathotet och samtidigt var jag irriterad över människors aldrig upphörande köksrenoveringar. Till sist smälte dessa två samman i en enda frustrerad animationsfilm, förklarar filmens skapare Jessica Laurén.
– Det finns en vägg mellan den lilla världen och den stora världen som skildras väldigt bra i filmen. Konsten kan beröra på ett sätt som forskare inte alltid kan, konstaterade filosofen Olle Torpman och fick medhåll av Frida Bender, professor i klimatmodellering vid Stockholms universitet och tidigare ledamot i Sveriges unga akademi.
Konsten kan komplettera forskningen, påpekade hon, och öppna upp för samtal om svåra frågor.
Hilde van Amelsvoort, skapare av filmen Otillgänglighetspunkten.
Karl Ekendahl, fil.dr i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Karls forskning fokuserar på värdefrågor om livet och döden.
Jessica Laurén, skapare av filmen Skitväder.
Frida Bender, professor i klimatmodellering vid Stockholms universitet och tidigare ledamot i Sveriges unga akademi.
Olle Torpman, filosof vid Institutet för framtidsstudier. Olle forskar om bland annat klimatansvar och miljöetik.
Christian Ohm, forskare i partikelfysik på KTH och tidigare ledamot i Sveriges unga akademi. Christian modererade evenemanget.
Ellen Bushell, forskare i parasitologi vid Umeå universitet, Wallenberg Academy Fellow och ledamot i Sveriges unga akademi. Ellen projektleder samarbetet med Sveriges Kortfilmfestival.
Övriga kortfilmer som visades:
En man dör i skogen och blir till en svamp
Filmskapare: Victor Cornelius och Noel Heath
Reflektion
Filmskapare: Jennifer Frödin
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.