9 april 2025
Sveriges unga akademi deltog i Vitterhetsakademiens seminarium om humaniora och samhällsvetenskap. Forskare och riksdagsledamöter samlades för att belysa och diskutera ämnesområdenas särskilda relevans för dagens och morgondagens samhälle.
Foto: Sveriges unga akademi
Vitterhetsakademien arrangerade en eftermiddag för humaniora och samhällsvetenskap som började med en utblick och rapport från våra grannländer Danmark, Norge och Finland. Efter det belystes vetenskapsjournalistikens relation till ämnesområdena och den särskilda roll och förutsättningar som vetenskapsjournalistiken verkar under. Sveriges unga akademis ledamot Sigrid Schottenius Cullhed och vd Sverker Lundin deltog i ett panelsamtal för att framtidsspana tillsammans med tidigare ledamot Hanne Fjelde, och Nina Wormbs, professor och prodekan vid KTH. Till den allvarsamma bakgrunden av ”förbjudna” ord som PEN America sammanställt över vad Trumpadministrationen nu tar bort från statliga webbsidor och forskningsprojekt lyfte panelen också ljusglimtar och möjligheter. Sigrid lyfte fram hur mycket det tvärvetenskapliga samarbetet i unga akademin betytt och gav exempel på hur man kan arbete för att konkret lyfta humanistiska och samhällsvetenskapliga bidrag i samhället.
Sveriges unga akademis ordförande, Sofia Lodén, höll en föreläsning under den sista delen av seminariet som var tillägnat historieforskningens särskilda relevans för dagens och morgondagens samhälle. Sofia berättade hur kunskap om det förflutna bidrar till att kunna förstå samtiden och forma framtiden och hon tog fasta på hur ingenting föds ur ingenting i en resa genom Shakespeare, Monty python, riddarromaner och Astrid Lindgren. Publiken fick en inblick i hur det nationella uppstår i mötet mellan olika kulturer, hur kreativitet och tolkning fungerat genom historien, och vad medeltiden har att lära oss om hur vi kan möta dagens klimatutmaningar.
I samarbete med RIFO, sällskapet riksdagsledamöter och forskare, deltog riksdagsledamöter under föreläsningarna och Hans Ekström (S) och Ulrik Nilsson (M) från konstitutionsutskottet kommenterade föredragningarna och reflekterade bland annat över den interna partipolitikens historia och idén om kulturkanon.
Hanne Fjeldes inlägg publicerat som forskarkommentar i Forskning & Framsteg
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.