27 maj 2025
26–27 maj samlades forskare, rådgivare och beslutsfattare i Wien för konferensen Building Bridges: Shaping Europe’s Science-for-Policy Landscape. Konferensen arrangerades av Scientific Advice Mechanism, som är en rådgivningsinstans för kunskapsbaserat beslutsfattande i EU.
Konferensen arrangerades på österrikiska vetenskapsakademien i Wien. Foto: Science Advice Mechanism EU
Under två intensiva dagar i Wien samlades experter från hela Europa för att tala om relationerna mellan expertis och beslutsfattande. Konferensen riktade sig till dem som arbetar med forskningspolitiska frågor och utgjorde ett sällsynt tillfälle att utbyta idéer, bygga nya samarbeten och stärka banden mellan akademier över hela kontinenten.
Programmet inleddes redan tidigare i maj med ett webbinarium om vetenskaplig rådgivning i kriser och ett förmöte om vetenskapsdiplomati. Huvudkonferensen på Vetenskapsakademien i Österrike öppnades med välkomsttal av Ekaterina Zaharieva, EU-kommissionär för forskning, och Eva-Maria Holzleitner, Österrikes forskningsminister.
Deltagarna kunde sedan välja mellan parallella workshops, till exempel om forskningens roll när konflikter uppstår mellan nationella och globala politiska intressen. Den andra dagen inleddes med en berättelse om vetenskapligt inflytande i praktiken, innan deltagarna fördjupade sig i interaktiva sessioner om bland annat hur unga forskare kan påverka policyprocesser.
Våra internationella relationer är mycket viktiga för oss. Det var nyttigt att tala med våra systerakademier i andra länder för att bättre förstå vilka utmaningar de möter när de arbetar för att påverka det offentliga beslutsfattandet.
Jesper Ahlin Marceta, fil. dr, forskningspolitisk koordinator, Sveriges unga akademi
Foto: Lars Pehrsson/Sveriges unga akademi
Ett sidoevent till huvudkonferensen tog upp kommunikation under rubriken Communicating for Scientific Academies: Vienna Workshop. Inbjudna experter och SAM:s egna sakkunniga fokuserade på frågor som hur vetenskapsakademier kan hantera och motverka polarisering, samt hur den snabba utvecklingen inom AI ser ut.
Ett exempel från blocket om AI är HLE – Humanity’s Last Exam – ett nytt, globalt framtaget benchmarktest som mäter gränsen för vad stora språkmodeller klarar inom en rad ämnen, från matematik till humaniora och naturvetenskap. Testet består av 2 500 frågor med entydiga, svårgooglade svar, och visar att dagens toppmodeller fortfarande presterar långt under nivån hos mänskliga experter på slutna akademiska frågor.
Bland de medverkande fanns Mirko Bischofberger, fil.dr, som talade om AI, och Toby Wardman, fil.dr, som bidrog med insikter kring kommunikationsstrategi. Wardman har omfattande erfarenhet av kommunikation i politiska organisationer. Tony påminde om att akademier har kompetens, plattformar, och högt förtroende. Akademierna har också arenor för öppna dialoger. Att bygga broar och motverka polarisering är ett viktigt uppdrag att förvalta.
Flera deltagare hade även mötts vid konferensen i Warszawa 2023, vilket gav möjlighet att fördjupa kontakterna ytterligare. En del akademier finns sig i länder som påverkas direkt av geopolitiska kriser, och på workshopen uppstod en värdefull möjlighet för att diskutera utmaningar tillsammans med experter och kollegor.
Även mer vardagsnära utmaningar behandlades. En deltagare berättade exempelvis hur deras akademi lyckats nå ut med vaccininformation genom en frivillig ambassadör. Ambassadören hade själv drabbats av sjukdom och ville bidra till att andra slapp bli insjukna. Genom att vara en person som målgruppen med utbrett vaccinmotstånd kunde identifiera sig med blev hen en viktig röst i kommunikationen.
Scientific Advice Mechanism bildades 2015 för att ge oberoende vetenskapliga underlag till EU-kommissionens högsta ledning. Sedan 2023 svarar de även på frågor från Europaparlamentet och ministerrådet, i samarbete med bland andra vetenskapsakademierna inom SAPEA.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.