23 maj 2024
Varje år möts det europeiska nätverket för unga akademier. I år samordnades nätverksmötet med flera andra internationella möten i Berlin. Sveriges unga akademi var på plats och diskuterade bland annat internationellt samarbete i en turbulent värld och hur unga forskare kan bidra med vetenskaplig rådgivning till lagstiftningen i EU.
Akademins ledamot Iva Lucic och vd Sverker Lundin. Foto: Sveriges unga akademi
Sveriges unga akademi deltar i många nätverk och formella organ. På plats i Berlin för deltagande i flera av dessa som akademins representant var ledamot Iva Lucic, understödd av akademins vd Sverker Lundin.
21 maj
Sveriges unga akademi är en av grundarna till YASAS (Young Academy Science Advice Structure) som bildades 2020 och är en formell sammanslutning av unga akademier i Europa. YASAS rådger EU-kommissionen genom att nominera yngre forskare till de tvärvetenskapliga expertgrupper som sätts samman för att ta fram kunskapsunderlag till EU:s lagstiftningsarbete. YASAS utser en styrelse med en ordförande som har hand om kontakten gentemot kommissionen och de övriga akademinätverken. Generalförsamlingen är det högsta beslutande organet och den 21 maj var det första gången generalförsamlingen kunde ses fysiskt. Bland annat utsågs en ny styrelse och stadgarna reviderades.
22 maj
ENYA (European National Young Academies) grundades 2010 för att främja samarbete och nätverkande mellan unga akademier i Europa. Varje år roterar uppdraget att ordna ett gemensamt möte för Europas unga akademier. I år hade turen kommit till den tyska unga akademin. Nätverket växer och flera nya akademier och initiativ hade tillkommit sedan föregående år då mötet hölls i Sverige. Mötet bjöd på många tillfällen att utbyta erfarenheter kring inspirerande projekt som de olika akademierna driver. Sveriges unga akademi presenterade arbetet med Stockholm Charter for Academic Freedom och intresset bland de nya akademierna att signera var stort. Nästa år kommer ENYA mötet att arrangeras av den schweiziska unga akademin.
European National Young Academies Foto: Bernd Brundert
22 maj
Sedan 2023 är Sveriges unga akademi en fullvärdig medlem av den europeiska federationen av vetenskapsakademier, ALLEA. På mötet i Berlin utsågs en ny styrelse och en ny president för organisationen. Ytterligare tre unga akademier välkomnades också som medlemmar: den ungerska, spanska och belgiska unga akademin. Sveriges unga akademis ledamot Iva Lucic ledde ett samtal om hur internationalisering och akademisk frihet utmanas av ett ökat politiskt fokus på säkerhet.
ALLEA (All European Academies) grundades 1994 och inkluderar vetenskapsakademier från hela Europa. ALLEA arbetar med att främja vetenskapligt samarbete över gränser och discipliner, och engagerar sig i frågor som forskningsintegritet och vetenskaplig rådgivning.
Ledamot Iva Lucic Foto: Bernd Brundert
23 maj
Sveriges unga akademis medlemskap i ALLEA och YASAS gör att akademin är en del av den vetenskapliga rådgivningsmekanismen inom EU. Genom SAPEA finansierar EU detta arbete, och SAPEA höll en workshop i Berlin dels för att öka förståelsen för hur processen går till, men också för att utveckla arbetet och säkerställa att yngre forskare och forskare från fler länder i större utsträckning kan delta. Under workshopen fick deltagarna simulera arbetet med att sätta samman en expertpanel och sammanställa ett kunskapsunderlag för kommissionen. Workshoppen leddes av tjänstemännen som arbetar med den verkliga processen som intygade hur mycket arbetet påminde om de verkliga diskussionerna. Nyligen deltog Sveriges unga akademis ledamot Adel Daoud med att ta fram den senaste rapporten om AI in Science.
SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies) grundades 2016. Organisationen samlar expertis från över 100 akademier, unga akademier och lärda sällskap över hela Europa för att ge vetenskaplig rådgivning till europeiska beslutsfattare. SAPEA är en del av EU vetenskapliga rådgivningsmekanism och arbetar tillsammans med gruppen av Chief Scientific Advisors för att stödja beslut inom EU med oberoende vetenskaplig evidens och policyrekommendationer.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.