Världens största monterade skelett av en brachiosaurus välkomnade SUA på Museum für Naturkunde i Berlin. På akademimötet den 28–29 november arbetade SUA med en strategi för utåtriktat arbete och träffade Die Junge Akademie.

Gruppbild SUA framför skelettet av en brachiosarus på naturhistoriska museet i Berlin.

SUA på Museum für Naturkunde Berlin. Foto: SUA

Under mötets första dag på vetenskapsakademien Berlin-Brandenburg inledde SUA med en varierad agenda med mindre sammanträden i de tre beredningsgrupperna för forskningspolitik, internationell verksamhet respektive utåtriktad verksamhet. Det återkopplades i helgrupp om vad som är på gång i respektive gren och betades av interna angelägenheter.

Under eftermiddagen anlände ledamöter från olika delar av landet ur Die Junge Akademie, SUA:s syster i Tyskland. SUA:s ordf. Ronnie Berntsson och Die Junges motsvarighet Gisela Kopp guidade ett mycket uppskattat utbyte mellan de unga akademierna.

Aktuella uppdateringar från olika forskningsfält till öl och chips förmedlades i vetenskapliga presentationer: om alzheimerforskning av Michael Schöll, SUA-ledamot och professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet, om bakterier som spridare av antibiotikaresistens av Ronnie Berntsson, ordf. SUA och docent i medicinsk kemi och biofysik vid Umeå universitet, om musikpsykologi av Kai Siedenburg, ledamot i Die Junge och forskare inom audiologi och musikpsykologi vid University of Oldenburg, och om social dynamik och beteende av Sanja Bauer Mikulovic, ledamot i Die Junge och forskare inom neurobiologi vid Leibniz-Institut für Neurobiologie.

Under dag två som ägde rum på naturhistoriska museet, Museum für Naturkunde Berlin, riktades aktiviteterna till det utåtriktade arbetet som konsolideras och ges en stor skjuts under 2024. Som en del i satsningen fick SUA under dagen möta Willhelm Krull, grundare och ledare för The New Institute och tidigare generalsekreterare för The Volkswagen Foundation, Prof. Johannes Vogel, generaldirektör för Museum für Naturkunde, samt Dr. Mhairi Stewart, ledare för Berlin School of Public Engagement and Impact och ledamot av The Young Academy of Scotland. Den utåtriktade verksamheten i museet tillförde ytterligare inspiration. Johannes Vogel guidade SUA och berättade om museets arbete för sin publik. Ett mål som uppnåtts är att 60 % av besökarna är i åldrarna 16–40 år. SUA är oerhört glada och hedrade över det mycket inspirerande utbytet under de två dagarna!

Det snöade i Berlin och ett pariserhjul krönte julmarknaden på Alexanderplatz. Det sägs att ledamöter skymtades prova på det intressanta utbudet på The Alchemist.

Dela artikel

Relaterade artiklar

Bild: perspektiv från längst bak i sal, föreläsare längst fram pekar på skärm. Publik står, gammal sal med takhöjd och staty.
Akademimöte
2024

Brysselspaning och public service forskningsbevakning på akademimöte

Sveriges unga akademi samlades i Stockholm den 7–8 februari. Representanter från EU, public service och experter inom AI gästade SUA. Planering och arbetsgrupper för den kommande perioden initiera...
Bild: Utsikt mot vattnet från utomhus pelargång, soligt väder, Riddarholmen Stockholm i fonden.
Forskningspolitik
Internationellt
Pressmeddelande
Adel Daoud
Alison Gerber
Andreas Nord
Ann-Kristin Kölln
Anna T. Danielsson
Cecilia Engdahl
Christian Ohm
David Karlander
Elham B. Rostami
Ellen Bushell
Ewa Machotka
Frida Bender
Gabriele Messori
Hanne Fjelde
Iva Lučić
Janina Seubert
Jessica Jewell
Johan Larsbrink
Johan Rockberg
Johan Zelano
Juan C. Rocha
Karl Wennberg
Karolina Kauppi
Katarina Wadstein MacLeod
Linda Andersson Burnett
Lisa Hellman
Lucie Delemotte
Mathias Osvath
Mia Liinason
Michael Schöll
Måns Magnusson
Oscar Agertz
Petter Brodin
Philippe Tassin
Rikard Landberg
Ronnie Berntsson
Ruth Pöttgen
Sara Liin
Sebastian Westenhoff
Shervin Bagheri
Sigrid Schottenius Cullhed
Sofia Lodén
Yaffa Epstein
Ylva Söderfeldt
2024

Unga forskare i Europa i upprop för den akademiska friheten

Nu lanseras Stockholm Charter for Academic Freedom. Författad av unga akademier från hela Europa uppmärksammar Stockholm Charter att akademiska institutioner möter minskad akademisk frihet och att...
ERC_EUParliament23_image001_1100x571
Internationellt
2023

Janina Seubert at ERC and the European Parliament

YAS-member and ERC- Starting Grant recipient Janina Seubert was invited to Brussels to speak about how research and innovation are helping drive the transition to sustainable, healthy, and inclusi...