28 november 2024
Hot och angrepp, dubbla yrkesroller och akademiskt hushållsarbete som inte ger några meriter. Vilka möjligheter har dagens forskare att ägna sig åt just forskning? Och vilka strategier finns för att övervinna hindren? I mitten av november arrangerades höstens andra Curie Talks. Samtalet finns nu tillgängligt via Curiepodden.
I panelen om hinder i forskares vardag deltog SUA-ledamoten Erik Smedler, forskare vid Göteborgs universitet/Sahlgrenska, Maria Saline, projektledare för Genie på Chalmers och David Brax, senior utredare vid nationella sekretariatet för genusforskning. Samtalet modererades av Helena Bornholm (till vänster), ansvarig för utåtriktad verksamhet på SUA. Foto: Nathalie von der Lehr
Lyssna på samtalet här: Vad hindrar dig att forska?
I panelen deltog David Brax, senior utredare vid nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet, Maria Saline, projektledare för Genie på Chalmers och Erik Smedler, docent och ST-läkare i psykiatri på Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt forskargruppledare, Göteborgs universitet och ledamot i Sveriges unga akademi.
Curie Talks är en samtalsserie om forskningens villkor som arrangeras av Tidningen Curie i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Värd för det här seminariet var Göteborgs universitet och samtalet ägde rum i Torgny Segerstedtsalen.
SUA har tidigare deltagit i ett Curie Talks-samtal med rubriken: När ska forskare ta ställning? Även detta finns tillgängligt via Curiepodden på Spotify.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.